СамокоВест

Говорителят на РБ и лидер на ДСБ Радан Кънев: Сценарият на Местан за предсрочни избори е опит мафията да остане във властта

Споделете ни в

radan krustevЗаявката на ДПС за предсрочни избори е опит на мафията да се препозиционира, за да остане във властта. Това е най-големият риск за държавата, заяви говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев на брифинг днес. Малко след изявлението на председателя на ДПС, който настойчиво поясняваше либералния характер на партията си и нейните евро-атлантически ценности, Кънев заяви, че реформаторите няма да позволят позициониране на мафията в дясното политическо пространство, но не знаят какъв ще бъде отговорът на другия играч на това поле – ГЕРБ.
„Със своите разкрития през последната година и със своя изборен резултат Реформаторският блок е основната причина за падането на кабинета на Орешарски“, посочи Кънев и заяви, че реформаторите ще продължат с тези разкрития. „Нашият изборен резултат показа, че политиката ни за отстраняване на мафията от българския политически живот е успешна, защото получи доверието на българските граждани“, допълни говорителят на РБ.
„Чертаят се определени лагери на позициониране на мафията. „България без цензура” на бившия журналист Николай Бареков в комбинация с БСП, където те без друго са с общи икономически интереси и управление на ДПС с ГЕРБ. Това са на практика еднакво големи рискове и опасности пред страната”, бе позицията на Радан Кънев. „Няма никакво съмнение, че „България без цензура“ е поредният продукт на мафията и опит тя да се позиционира директно във властта. ДПС и ББЦ не мога да бъдат партньори не просто за нас, а за никой, който държи на приличието, почтеността и законността в политиката. Нашата политическа цел е ДПС и ББЦ да не бъдат балансьори. Това зависи от нашия успех, а не от някой друг“, категоричен бе Кънев.
Реформаторският блок настоява за спешни преговори при президента за разпускане на парламента, определяне на дата за избори и решаване на въпроса за Бюджет 2015. „Поискахме вече заседание на КСНС, който да се запознае с бюджетната и икономическа криза пред която е изправена България. Там е мястото, където може да бъде внесено спокойствие и за темпа на прекратяване мандата на настоящия парламент и провеждане на предсрочни избори, и за решаване на бюджетните проблеми и подготовка на бюджета през следващата година, и за бързи действия за предотвратяване на кризата с еврофондовете, която е най-голямата опасност, пред която сме изправени“, каза Кънев. „Ние сме за възможно най-бързо назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори”, гласи позицията на Реформаторския блок.
Според реформаторите на България е нужно дясно-центристко управление. Ремонт на този кабинет и какъвто и да е било друг в рамките на този парламент не могат да решат проблемите на България, заяви още Кънев.
От реформаторския блок сигнализираха, че управляващите подготвят кражба за близо 5 млрд. лв. от проекта „Южен поток”, заради която ще загубят 10 млрд. евро европейско финансиране за българските граждани за следващия програмен период.