СамокоВест

Генералният директор на БТА: Ако погледнеш реално на България, ще видиш, че това е добро място за туризъм

Споделете ни в

Снимка: БТА

Не е нужно даже да си оптимист – стига да си реалист, ако погледнеш реално на България, ще видиш, че това е добро място за туризъм. Това заключи на форума „БГ ТУРИЗЪМ – ЗИМА 2023/2024“, който се проведе днес в Самоков генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев. БТА бе организатор на събитието.

„Виждам послание в България за тази зима – сигурност. Тук не падат бомби и ракети, България е сигурно място, не сме част от войната. Във всички аспекти ще намериш спокойствие“, коментира Вълчев.

По думите му в по-голямата картина на дебатите, които светът води за климатичните промени, затоплянията, сигурността изобщо не е маловажен въпрос.

Той отново обърна внимание на темата за училищата, добрите примери, посочвайки, че българските деца и семействата трябва да знаят, че това е добро образование с добра перспектива и начин да останеш в собствената си страна.

Според Вълчев разговорът трябва да се разшири с другите видове туризъм като винения, кулинарния, историческия, планинския и т.н.

А Председателят на Управителния съвет на Българската асоциация на заведенията Павлин Петров заяви: „Посланието, което смятам, че можем да излъчим, е това, че България е спокойна дестинация за туризъм.“ Той даде пример за такава дестинация града-домакин Самоков, и призова медиите да излъчват спокойни послания. Петров благодари на бТВ, Нова телевизия и БНТ за филмите, които са създали за туризма и за популяризирането му през това лято, с което силно са помогнали за развитието на летния туризъм. По думите на Петров зимните курортни също имат потенциал да бъдат посещавани през четирите сезона, а през зимата, дори и да няма сняг, туристите могат да се насладят на вкусната българска храна.

Красимир Джамбазов, който представи себе си като един от първите, занимаващи се с частен туризъм в Говедарци с къща за гости, която управлява от 30 години, открои като проблем прекъсването на електроснабдяването в селото. Той посочи също и това, че при липса на сняг туристът трябва да бъде подсигурен с възможност за други изживявания.