СамокоВест

В самоковско снарядите станаха повече от картофите

Споделете ни в

Мине не мине седмица-две и в самоковско току се намери някой невзривен снаряд. Наскоро цялата полиция беше вдигната на крак заради взривно устройство в центъра на квартал „Самоково”. Преди ден пък козар сигнализирал за намерен снаряд в местността „Бръзанова сая“. Екипи на Районното полицейско управление са отцепили района и са го охранявали през цялата нощ. Извикана е специализирана група сапьори да обезвреди снаряда.

Близко до ума е, че опасните находки са в пряка връзка с оставените на произвола на съдбата бивши военни поделения на територията на самоковска община. Тук влизат двете поделения в града и вишките при селата Райово и Гуцал. Екипът ни многократно е алармирал за ежедневните набези и кражби в поделенията, които отдавна не се охраняват, и за свързаните с това рискове. Отдавна е известно, че всяка нощ с автомобили и каруци се извозват тонове желязо и вещи с неизвестно предназначение и опасност. Наскоро даже самоковската полиция задържа няколко тона метали отмъкнати от поделението на пътя за Боровец. Зачестилите сигнали за намерени снаряди са безспорно доказателство, за престъпната безстопанственост на военното министерство по отношение на обектите си. Освен огромните щети за бюджета, безхаберието на ведомството създава сериозен риск за жителите на общината от неконтролируемо взривяване на снаряди и други опасни опасни устройства и вещества.

Община Самоков отдавна изрази писмена воля да стане собственик на двете поделения и на сградата на ДНА. Но като в онази приказка, в която стопанинът вързал кучето си да пази сеното – и то не го яде, но и на друг не го дава, та и министър Аню Ангелов все още не се е наумувал да удовлетвори ли искането на самоковци или не. В предложението си общината е пожелала собствеността да й бъде прехвърлена безвъзмездно, но дажи и при това условие е по-изгодно Министерството на отбраната да се освободи от неизползваемите си обекти, отколкото да пустеят, да се разграбват и да се рушат. Безспорно е, че местната власт има много по-големи възможности за полезното и ефективно стопанисване и управление на имотите. В случай, че получи собствеността, общината може да реализира една отдавнашна и изключително добра за региона идея, а именно да се открие колеж по туризъм на територията на така нареченото „Долно поделение”. ДНА ще може да запази предназначението си на културен институт, а и на поделението по пътя за Боровец може да се вдъхне живот. Намерения и предложения не липсват.

Да се надяваме, че министър Ангелов ще се произнесе по заявлението на самоковска община в най-кратки срокове – преди някои от обектите да са хвръкнали във въздуха с непредвидими последици за всичко живо в близост до складовете на територията на поделенията. Че както е казал народът докато се умни наумуват – лудите се налудуват.