СамокоВест

Вятърът разпалва пожара в Боровец. Инж. Кроснев препоръча да не се качват повече доброволци в района на огнището

Споделете ни в

Вятърът разпалва пожара над Боровец. Пожарникари се борят с пламъците. По последни данни горят около пет декара между Мусаленска пътека и кабинковия лифт „Ястребец”, съобщи NOVA.

Огънят избухна в 14 ч. вчера в труднодостъпната местност.

„Той е започнал от пътека, която свързва междинна станция на кабинков лифт с Мусаленска пътека. Не е изключено пожарът да е възникнал от турист”, коментира концесионерът Истилиян Маринков. В потушаването на пламъците участват и служители на горското стопанство, военнослужещи и голям брой доброволци. „В момента се гаси на ръка – с лопати и брадви. Разполагаме само с един хеликоптер”, добави Маринков.

Военнослужещи от 24-та авиационна база – Крумово, с вертолет „Кугар“, се включват за втори ден в дейностите за овладяването на пожара, съобщиха от Министерството на отбраната.

Пожарникари и доброволци се събраха и тази сутрин, за да участват в гасенето. Огънят е на височина около 2100 метра в труднодостъпен скалист терен, като пламъците са поразили клек и единични смърчови дървета.

В 6:30 ч. – на сборния пункт пред кабинковия лифт на Боровец – доброволците бяха инструктирани от професионалисти – служители на горските стопанства и пожарникари.

Директорът на ДГС – Самоков инж. Александър Кроснев посочи че в гасенето към момента участват около 200 души служители и 50 доброволци. Той подчерта, че теренът е трудно достъпен и препоръча в момента да не се качват допълнително доброволци в района на огнището.

Боровец е на около 2 километра от мястото на пожара и няма опасност за курорта.

За хората без коли лифтът ще бъде пуснат до междинната станция. Кабинковият лифт „Ястребец“ няма да работи през днешния ден за туристи.