СамокоВест

Българите дадоха първенството на образованите, можещите, знаещите, доказалите се да ги представляват в Парламента

Споделете ни в

Снимка: Интернет

Политическата формация начело с Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме Промяната“ води на предсрочните парламентарни избори, показват данните на ЦИК, публикувани в 12:00 ч. днес, въз основа на обработката на 75.69% от протоколите. За тях са гласували 25.34%, което е 485 728 души.

В същото време Демократична България загуби голяма част от подкрепата на избирателите, като получи едва 5.92% доверие и падна до предпоследното място в предстоящото Народно събрание. След тях с  4.97% (по-малко от 1%) е партия „Възраждане“, за която социологът Първан Симеонов коментира в изборната нощ, че  биха стояли като опозиция срещу всички, но са по-мъдри от стила на „Атака“.

Припомняме, че Общинска организация-Самоков на ПП “Да, България“, която е част от Демократична България-обединение, във всичките три парламентарни избори през 2021 година отстояваше принципа, че кандидатите на обединението следва да бъдат образовани, можещи, знаещи, доказали се българи. За съжаление, при съставянето на листите за 46-ото и 47-ото Народно събрание, този принцип бе пренебрегнат от централното ръководство на партията, особено относно самоковското представителство, независимо че Община Самоков е най-голямата в избирателния район. На това основание, на Парламентарните избори от 11 юли 2021 г. местната структура на Да, България оттегли своите кандидати от листата на Демократична България за 26 МИР- София област. В мотивите си д-р Андрей Андреев и Стоян Чакалов посочваха, че съвременните представи за национална законодателна власт се основават на висок професионализъм, доказани личностни качества и високо доверие към кандидатите, което е залог за постигане на високите цели, които стоят пред законодателната власт. „Считаме, че тези принципи не са спазени при изграждането на листата на 26 МИР в нейната цялост, поради което оттегляме кандидатурите си“ декларираха те.

В навечерието на изборите от 14 ноември 2021 г. за 47-ото Народно събрание юристът Методи Лалов отправи тежки обвинения към съпредседателя на „Демократична България” и председател на „Да, България“ Христо Иванов и към емблематичните лица в партията Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева. Лалов поиска оставките и на тримата, обвинявайки ги в авторитаризъм и редене на листи без широко обществено обсъждане и без да се  даде път на младите. Методи Лалов, чието име е добре известно на самоковци, даде гласност на недемократичното съставяне на листите в Демократична България през редица национални медии. „Иво Мирчев, Антоанета Цонева, Христо Иванов работят денонощно, но се самозабравят, започват да не разбират същността на „Демократична България“. Когато идвах в партията, чувах, че нещата в „Демократична България“ се случват демократично, а нямаме вътрешни избори, представителство на малцинствата, на младите хора не се дава път. Всеки, който си позволи да има мнение, различна политика, бива враг. Не очаквах това от тази партия. Тримата нека се съберат и да оценят ситуацията“, извести юристът пред БНР.

От своя страна Столичната организация на ДСБ поиска оставката на Атанас Атанасов заради еднолична подмяна на водача на листата в 24 МИР. Те излязоха с декларация, в която се посочва: „Ние, Ръководството на областната организация на „Демократи за силна България” в 24 МИР, от името на всички членове и симпатизанти, заявяваме категоричното си несъгласие с подмяната на водещия кандидат на партията – госпожа Цецка Бачкова в листата  за предстоящите предсрочни парламентарни избори, в последния момент и по еднолично решение на председателя на партията, без каквото и да е съгласуване със структурите и ръководните органи.“ Областната организация и предизборният щаб на 24 МИР декларират категоричния си отказ да участват в кампания с натрапен кандидат, без каквито и да е съгласувателни процедури, се казва още в декларацията.

Сайтът СамокоВест публикува и двете становища – на Методи Лалов и на Столичната организация на ДСБ.

Но!

Ръководството на Демократична България напълно пренебрегна не само позицията на Местната организация на Да, България-Самоков, но и мненията на Методи Лалов и на Столичната организация на ДСБ, независимо че Лалов е авторитетно име в политическите среди, а за столичната структура на ДСБ може да се каже, че е основополагаща. За несъгласието им с недемократичните методи на работа в Демократична България ръководството на Обединението излезе с най-елементарното обяснение – говорят така, защото не бяха включени в листите.

Кой крив, кой прав – нека всеки сам да прецени.

Както е казано в Библията: „По плодовете им ще ги разпознаете.“ А плодовете на Демократична България в изборите за 47-ото Народно събрание са 5.92% доверие и предпоследното място.

Заб. Данните са при 75.69% обработени протоколи.