СамокоВест

Бизнесклиматът у нас се влошава – драстичен спад в строителството

Споделете ни в

stroitelstvoОбщо влошаване на бизнес климата в България през декември сочат данните на Националния статистически институт. Спрямо ноември 2013 г. общият показател на бизнес климата е спаднал с 3.4 пункта, а конюнктурните анкети сред бизнеса сочат негативни тенденции в сферата на промишлеността, строителството и търговията на дребно.

Промишленост – Съставният показател „бизнес климат в промишлеността” се понижава с 3,2 пункта в сравнение с ноември, което се дължи на влошените оценки на промишлените предприемачи за настоящото бизнес състояние на предприятията. Същевременно и очакванията им по отношение на бизнес състоянието и производствената активност през следващите месеци са по-резервирани. Основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла остават несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. Относно продажните цени очакванията са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Строителство – През декември съставният показател „бизнес климат в строителството” спада с 9,1 пункта поради увеличения песимизъм в оценките и очакванията на мениджърите за бизнес състоянието на предприятията. Според тях настоящата строителна активност е намалена в сравнение с предходния месец, като и прогнозите им за следващите три месеца са по-неблагоприятни. Същевременно анкетата отчита и увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и финансовите проблеми продължават да са основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, като през декември се наблюдава намаление на негативното им влияние. По отношение на продажните цени в бранша по-голяма част от мениджърите очакват те да останат без промяна през следващите три месеца.

Търговия на дребно – Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно” се понижава с 2,9 пункта. Това се дължи главно на влошените очаквания на търговците  на  дребно  за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца, което е съпроводено и с по-песимистични прогнози за следващите три месеца както за обема на продажбите, така и за поръчките към доставчицитe. Основните фактори, затрудняващи дейността в отрасъла, продължават да са несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията в бранша, като през последния месец се регистрира намаление на негативното влияние на първите два фактора. Относно продажните цени преобладаващите очаквания на търговците са за запазване на тяхното равнище през следващите три месеца.

Бизнес климатът в сектора на услугите се увеличава с 1,4 пункта спрямо ноемврийското си равнище главно поради по-благоприятните очаквания на стопанските ръководители за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Подобряват се и мненията им относно настоящото и очакваното търсене на услуги. Несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене остават основните пречки за развитието на бизнеса в отрасъла.

Спад в инвестициите – Преките инвестиции, реализирани от българския бизнес в чужбина за периода януари – октомври 2013 г., са 93.6 млн. евро при 166.3 млн. евро за същия период на 2012 година. Преките чуждестранни инвестиции в страната за периода януари – октомври 2013 г. са 1.0537 млрд. евро (2.6 на сто от прогнозния БВП за 2013 г.) при 1.8471 млрд. евро (4.7 на сто от БВП) за същия период на 2012 година.

Ръст на безработните – Безработните през третото тримесечие на 2013 г. са 411 хиляди души, а коефициентът на безработица – 12%. В сравнение с третото тримесечие на 2012 г. броят на безработните се увеличава с 4,7%, а коефициентът на безработица – с 0,5 процентни пункта.

                                                    Източник: Национален статистически институт