СамокоВест

Бившият ДПС министър на околната среда Станислав Анастасов е подарил на офшорка част от Национален парк „Пирин”

Споделете ни в

Stanislav AnastasovДен преди да си тръгне, бившият министър на околната среда и водите Станислав Анастасов е позволил на офшорна фирма да изгради нов лифт в Национален парк „Пирин“, който е изключителна държавна собственост. От коалицията „За да остане природа в България“ са сезирали новия екоминистър Светлана Жекова и настояват да отмени „тези престъпни злоупотреби с държавна собственост“ на предшественика си, както и да информира Прокуратурата за потенциалното престъпление. Според информацията на екокоалицията в писмо от 4 август 2014 г., бившият министър от ДПС Анастасов признава незаконно на офшорната фирма „“ сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско. „Замисълът на престъпното деяние е чрез процедурата за подмяна на 3-седалковия лифт офшорната фирма да придобие завинаги вещни права върху част от Национален парк „Пирин“, каквито досега на практика е нямала“, пишат в съобщение до медиите природозащитниците.
Скандалът с участието на ДПС, чийто кадър е бившият екоминистър със съмнителна диплома е огромен. Това е поредната сделка на тъмно със земя публична държавна собственост. На 15 юни 2009 година, две седмици преди изборите, областният управител на ДПС Христо Контров продаде на ТИМ 118 декара от Морска градина във Варна. Всичко това се случи, без да има решение на Министерския съвет за промяна на статута на земята от публична държавна в частна държавна собственост. Прокуратурата и ГЕРБ си затвориха очите пред тази сделка.
В случая с парк „Пирин“ земята е изключителна държавна собственост. Сегашният 3-седалков лифт е приватизиран от „Юлен“ през 2002 година, но после фирмата го продава на „Маренго трейдинг“ без сервитутно право и без право на строеж. Теренът под лифта е част от концесионната площ от 995.5 декара, която е предоставена от държавата на „Юлен“ АД, а предоставянето й на трета страна нарушава концесията.
„Маренго трейдинг“ е офшорна фирма, регистрирана в Кипър. Тя е един от акционерите в „Юлен“, заедно с други офшорни фирми и община Банско. Съгласно закона за офшорните компании след 1 юли 2014 г. в дружества, в които участват общините или държавата – какъвто е случая с концесионера на ски зона Банско „Юлен“ АД – не могат да участват офшорни компании. Ако все пак има такова участие, фактическият собственик трябва да бъде разкрит и да е гражданин на ЕС. По последни данни сред акционерите в „Юлен“ е офшорката „Т.А.К. Сървисис“ с дял от 30%, регистрирана на Британски Вирджински острови, чийто фактически собственик още не е разкрит. Затова от коалиция „За да остане природа в България” настояват Държавата веднага да пристъпи към издаването на актове за държавна собственост на всички съоръжения в ски зона Банско с цел предотвратяване на нови злоупотреби. Според природозащитниците екоминистър Светлана Жекова трябва да назначи комисии за контрол по изпълнение на концесионния договор и последващ контрол върху прилагането на решението по Оценка за въздействие върху околната среда за ски зона Банско, с което държавата веднъж завинаги да прекрати опитите на концесионера да узаконява незаконното застрояване в Национален парк „Пирин“.
Еколозите подчертават, че в нарушение на закона за биологичното разнообразие и закона за опазване на околната среда ексминистър Анастасов е разрешил строежа на новия лифт само с уведомително писмо, като цели да избегне съдебен контрол от страна на гражданите. Припомняме, че решениенто на МС, съгласно което на фирма „Маренго трейдинг“ се предоставя сервитутно право върху 33 дка и право на строеж за нов 6-седалков лифт на мястото на 3-седалковия лифт от Шилигарника до връх Тодорка в ски зона Банско не бе финализирано и не бе публикувано в Държавен вестник, защото Пламен Орешарски отказа да го подпише. Въпреки това на 4 август министър Станислав Атанасов е изпратил писмо, с което признава правата върху земята на офшорката. Служебният премиер Георги Близнашки също не е подписал това решение, следователно липсва акт на Министерския съвет за предоставяне на земя, която е изключителна държавна собственост.