СамокоВест

Баскетболният Рилски спортист на полуфинал за Купата на България

Споделете ни в

Рилски спортист си спечели билета за полуфиналите в турнира за Купата на България по баскетбол при мъжете. Отборът от Самоков се наложи над Академик Пловдив с 84:78 (24:18, 20:14, 16:26, 24:20) в третия четвъртфинален сблъсък в „Арена Бургас“, където се провеждат срещите от топ 8 на надпреварата.

Баскетболистите на Рилски спортист имаха превъзходство в срещата с Академик Пловдив, но през второто полувреме получиха сериозен отпор. Самоковци започнаха солидно двубоя и до почивката трупаха преднина, която достигна 19 точки във втората четвърт.

Тимът на Академик изигра по-силна трета част и стопи 10 точки от пасива си. Пловдивчани изравниха за 58:58 при оставащи две минути от периода след тройка на Ренел Къмингс, а Джон Флорвиъс отбеляза два наказателни удара, за да донесе преднина от 2 точки за Рилски спортист преди последната четвърт.

Последваха оспорвани финални 10 минути, в които Академик се държеше близо до противника, но не успя да стигне до обрат.

Чавдар Костов бе най-резултатен за Рилски спортист със 17 точки, 4 борби и 2 асистенции, а Александър Янев се включи с 14 точки, 5 борби и 2 асистенции.

Ренел Къмингс се отличи с 33 точки, 4 борби и 4 асистенции за Академик Пловдив. Филип Хенри и Джъстин Маккол реализираха по 13 точки, като първият добави 7 борби на сметката си, а Маккол – внушителните 15.

Съперник на Рилски спортист в спор за участие на финала ще бъде Черноморец, който надделя над ЦСКА с 92:66. В другия полуфинал в събота ще се срещнат Балкан и Спартак Плевен. Мачовете ще се играят от 16:00 и 19:00 часа, а финалът в неделя ще се проведе от 18:00 часа.