СамокоВест

Баскетболният Рилски си осигури първото място след победа над Балкан Ботевград

Споделете ни в

Рилски спортист извоюва поредната си победа, с която на практика си осигури първото място в редовния сезон на НБЛ. В понеделник вечер самоковският тим изигра страхотен мач срещу втория в класирането Балкан Ботевград, който самоковци спечелиха със 78- 74, като двата отбора предложиха много добър двубой за зрителите в „Арена Самоков“ и тези пред телевизионните екрани.

Домакините от Рилски спортист започнаха по-добре мача и бяха водещият отбор в резултата почти през повечето време на четвъртината. Все пак ботевградчани не допусната голямо изоставане и първите десет минути завършиха при 19-18 за Рилски.

С началото на втория период баскетболистите на Балкан взеха превес и това доведе до обрат. До почивката самоковци така и не успяха да си върнат водачеството, като почивката дойде при 36-45 в полза на Балкан.

Опитът на Рилски да се върне в срещата даде своя резултат 4:38 минути преди края на третата четвърт, когато Брендън Браун вкара тройка за 51-51. Последва прекъсване, след което балканци отбелязаха и отново излязоха напред с две. До края на частта двата отбора си размениха по няколко резултатни атаки, след които обаче гостите отново имаха преднина от 62-67.

Истинската драма се разигра в последната част от двубоя, в която играчите на Рилски, водени от Павлин Иванов и Брендън Браун, започнаха отново да топят пасива си. Момчетата от Балкан обаче не се отказваха и продължаваха да не позволяват на домакините да решат двубоя преди финалните минути. Развръзката в мача дойде в последните, когато Трей Портър блокира чисто стрелба на играч от Ботевград, след което, 47 секунди, преди финалната сирена на двубоя, Брендън Браун отбеляза тройка през човек от повече от 10 метра и направи резултата 76-74 за Рилски. В последвалата атака гостите не успяха, а Златин Георгиев бе фаулиран. Капитанът на Рилецо не трепна от линията за наказателни удари и подпечата победата на тима със 78- 74.

Павлин Иванов завърши с 21 точки и 4 асистенции за Рилски. Брендън Браун добави 15 точки, а Алекс Симеонов се отчете с дабъл- дабъл от 14 точки и 10 борби.

Амад Рори бе най-добър за Балкан с 21 точки и 5 асистенции. Дерик Маркс прибави още 18 точки и 5 завършващи подавания, а капитанът Димитър Димитров бе точен с 16 точки и 6 борби.