СамокоВест

Ани Йовева с “АБВ на българската шевица” – на изложението Културен туризъм 2017

Споделете ни в

По традиция и тази година Работилница Седянка взе участие в Международното туристическо изложение “Културен туризъм 2017 г.” във Велико Търново. Програмата включваше изложба ”Шевицата-благословия и днес”, “Шарено коланче” – конкурс за мънистени,бродирани и тъкани колани, ревю”Дантелена магия” и работилнички за деца и възрастни.

Заместник председател на сдружението е известната със сръчните си ръце майсторка Ани Йовева. Нейните уникални творби са добре познати на самоковските ценители на красотата и изяществото. Сътворените от нея шевици, дантели, гоблени, бижута отдавна са надхвърлили границите на нашата община, а и на държавата. Ани има участия в Италия, Испания, Унгария, Литва и др.

Огромен успех пожъна първото печатно издание на Работилница Седянка – “АБВ на българската шевица”, един наръчник за начинаещите в изкуството на бродерията. Списанието също е дело на талантливата ни съгражданка Ани Йовева и екипът на Работилница Седянка. Един забележителен труд – като се почне от намирането на автентични шевици, правенето им на схеми, описването на бодовете, които участват в тях. Схемите на шевиците са правили Ани Йовева, Ина Калинкова и Мария Гечевска

Ани разказва как се е родила идеята и пътя, който е извървян до красивото, цветно и полезно помагало: „Напоследък все повече хора се интересуват от това какви обичаи са имали нашите баби и дядовци, как са се обличали, как са изработвали дрехите си, как и какво са везали по ризите си. Много наши приятели казват „Искам да си избродирам риза от моя край“, било то женска, мъжка или детска. Именно това провокира съставянето на подобна книга – не просто албум с шевици от различни краища на страната ни, а своеобразен буквар на българската шевица. Идеята ни е, всеки който желае, да може да пресъздаде дадена шевица в точния й образец – както е бил извезан от някогашната майсторка. С точните цветове, с правилните бодове. Затова книгата обръща много повече внимание на практическата част на българската бродерия. Започва се от най-простите бодчета – кръст, контурен, наклонен, като всеки бод е обяснен до шевицата, в която се среща. Книгата е следствие на експеримент в социалната мрежа Фейсбук. Тъй като Работилница „Седянка“ има много последователи, се обърнахме с молба за съдействие към тях. Всички желаещи се включиха по един или друг начин – бяха издирени автентични шевици, които до момента не са публикувани в други издания, по които направихме схеми за бродерия. Избродирахме точни възстановки и направихме описания на използваните бодове. Всяка шевица е придружена с описание – от кой край е, чия е снимката на автентичния модел, кой е избродирал възстановката, какви бодове са използвани. За всички вас остава приятното занимание да вземете иглата и да пренесете багрите на българската шевица в домовете си.“ – С тези думи започва списанието и предизвиква любителите на традициите в българската шевица да последват своите майки и баби в това чудно изкуство.

Шевиците са бродирали Антоанета Толтукова, Веселина Тодорова, Галя Качарова, Детелина Драганова, Дияна Карагьозова, Димка Боянова, Евелина Андрова, Елена Георгиева, Елка Маслянкова, Здравка Цветкова, Иван Маринов, Иванка Савчева, Ина Калинкова, Йонка Тодорова, Красимира Господинова, Мирослава Иванова, Николинка Ангелова, Румяна Рангелова, Севдалина Перошанова, София Александрова, Станка Николова, Цветомилка Василева, Яна Иванова

Отличени в конкурса „Шарено коланче“ бяха най-младата участничка Велина Костадинова – само на 9 години и най-възрастната – Симеонка Стойчева, която получи почетна грамота за цялостното си творчество. Първото място бе за Софка Димитрова, второто – за Кремена Димитрова, а третото място бе за Димка Боянова. В ревюто “Дантелена магия” бяха показани яки, бижута и аксесоари на майсторките на калоферска дантела Маргарита Бонева, Кремена Димитрова, Мими Бонева и Любка Любенова.

По-голямата част от творбите, участващи в изложбата ”Шевицата-благословия и днес”, са също по композиции и схеми на Ани Йовева.