СамокоВест

“Алфа Рисърч”: 80% от българите искат оставка на кабинета и предсрочни избори

Споделете ни в

„Протест” и „Оставка” са символите на отиващата си 2013 година. Това сочат данните от национално представително проучване на „Алфа рисърч”, направено в периода 30 ноември – 8 декември.

Мнозинството от гражданите са категорично за предсрочни парламентарни избори – 41% – във възможно най-кратки срокове, 39% – заедно с европейските избори през месец май 2014. Или сумарно 80% от българите искат оставката на кабинета и предсрочни избори. Това сочат данните от проучването.

Подкрепата за пълен мандат на правителството се връща на равнището от летните протести – 19%, показват още данните. Втори пореден месец доверието към правителството остава под психологическата бариера от 20% и по-ниско от електоралния потенциал на излъчилите го партии БСП и ДПС. В началото на декември положителните оценки за дейността му са 19%, а отрицателните достигат половината от пълнолетното население – 50%. Дори сред традиционните леви избиратели – възрастни, пенсионери, жители на малките населени места – неодобрението за кабинета е средно 1.5 пъти по-високо от одобрението.

Макар и по-бавно, спада доверието и към премиера Пламен Орешарски. Към момента положителните оценки за дейността на Пламен Орешарски (21%) надвишават само с 2 пункта тези за правителството, а отрицателните (47%) са три пункта под тези за кабинета.

За трети пореден месец БСП и ГЕРБ стоят доста плътно една до друга в електоралните нагласи, въпреки че и при двете е налице лек спад. Достигайки максимума си на обществена подкрепа, БСП с леки колебания запазва около 16,5% избиратели. Доверието в лидера й Сергей Станишев обаче продължава да ерозира, спадайки от 23% до 19%. При ГЕРБ и Бойко Борисов също има отлив на подкрепа. Електоралният потенциал на партията спада от 16,5% до 15,8%, а одобрението за лидера му от 24% на 21%.

Расте доверието в Реформаторския блок. Подкрепата за реформаторите е 6,9%. На четвърто място се нарежда ДПС  с 6,1% еректорална подкрепа. Скандалите около „Атака“ отнемат част от подкрепата й, която спада до 2,7% и прелива в полза на конкурента НФСБ – 3,5%. Търсенето на алтернативи извън настоящите политически партии се връща също на равнището от летните месеци – 10%. Сравнително висок остава делът на негласуващите – 39%.

От “Алфа Рисърч” посочват, че според проучването за почти половината от българите годината приключва с негативна равносметка, съпоставима по сила единствено с настроенията в края на силно кризисни и предхождащите бурни обществени промени години.