СамокоВест

Алтернативният общински съвет атакува абсурдните решения на институциите за „Самокова“ на река Бистрица

Споделете ни в

samokovoАлтернативен общински съвет – Самоков изпрати искане до Главния инспекторат към Министерски съвет и до Софийска окръжна прокуратура за обстойна проверка на заключенията и официалните отговори на компетентните институции във връзка със строителството на „Самокова“ на река Бистрица. За нарушенията при изграждане на атракционното съоръжение от АОС са сезирали Регионален отдел на „Национален строителен контрол“ – Софийска област при РДНСК, Заместник-областен управител на Софийска област, Басейнова дирекция „Дунавски район“ при МОСВ и Дирекция „Канцелария“ на Министерството на правосъдието. Жалбоподателите атакуват заключенията на институциите, изложени в официалните им отговори.
„ Всички тези отговори са меко казано странни. В тях гореспоменатите държавни чиновници не са се посвенили да изложат едни доста абсурдни тези, а някои от „констатациите“ им са направо хумористични. Инж. Анатолий Младенов от РОНСК – Софийска област при РДНСК – ЮЗР е сметнал, че не е имало необходимост от поставяне на съобщение на сайта на органа, издал Разрешението за строеж /арх. Надежда Клинчева – Колева/. Той не се е впечатлил и от обстоятелството, че е било допуснато предварително изпълнение на Разрешението за строеж /№111 от 03.08.2015 г./. Младенов без да осъществи съответната проверка се е подписал под абсолютно невярното твърдение, че строежът като цяло не засягал водни обекти – според него коритото и терасите на р. Бистрица били незасегнати. Заместник-областният управител на Софийска област, въпреки делегираните му от българското законодателство правомощия, въобще не е вникнал в настоящия казус, а само е преповторил несъстоятелните обяснения на зам. кмета на община Самоков Васил Сайменов. Според споменатия зам. кмет Разрешението за строеж /№111 от 03.08.2015 г./ било проверено от РОНСК – Софийска област и било влязло в сила на същата дата /03.08.2015 г./. Заместник-областният управител на Софийска област Емил Атанасов, очевидно не се е впечатлил от факта, че Договорът за строителен надзор на обекта е сключен между кмета на община Самоков Владимир Георгиев /от БСП/ и Данаил Иванов Попов /общински съветник от БСП и управител на „Попов контрол“ ООД/. Той не е проверил и истинността на представената от Васил Сайменов „теория“, че р. Бистрица не била засегната по никакъв начин, че не било нарушено естественото състояние на леглото, бреговете и крайбрежните заливаеми ивици на реката. Очевидно, зам. кметът пропуска факта, че под неговото лично ръководство няколко месеца преди издаване на Разрешението за строежа на съоръжението тежки машини извършваха изкопно-насипни работи в околното пространство, включително и в речното корито, където беше изграден и панелен праг за повдигане на речните води. Въпреки гореспоменатите значителните намеси в реката, според Сайменов, не било необходимо Разрешително за водоползване, тъй като не се ползвали води от р. Бистрица, а съоръжението щяло да се захранва чрез някакви си водоноски от водопровода на предприятието „Рилски лен“ АД, /намиращо се на 2 км северозападно от въпросното съоръжение/. И Емил Атанасов и Анатолий Младенов не са се поинтересували, защо Заповедта на кмета Георгиев /№ЛС-01-868 от 18.06.2015 г./ и Разрешението за строеж /№111 от 03.08.2015 г./ на арх. Клинчева-Колева не са били съобщени на заинтересованите лица – на основание чл. 129, ал. 2 от ЗУТ? Как така Разрешението за строеж от 03.08.2015 г. хем подлежало на обжалване чрез община Самоков пред началника на РДНСК – София в 14-дневен срок от съобщаването му, хем се считало за влязло в сила в деня на издаването му.
Не по-малко куриозно е и поведението на служителите от Басейнова дирекция „Дунавски район“ с център Плевен – Кристин Славков, Ангел Еленков и Иво Иванов, които са подписали нещо като Констативен протокол /№2-КС-149 от 26.08.2015 г./. Те въобще не са се притеснили от обстоятелството, че за т. нар. Проверка по никакъв начин ние не сме били известени. Поради това наш представител не е присъствал при осъществяването на това административно-процесуално действие. Прави впечатление, че горепосочените три длъжностни лица буквално са преповторили конфабулациите на чиновниците от общинската администрация в Самоков. За отбелязване е, че техният началник – Петър Димитров също твърди, че при изграждането на съоръжението не били засегнати водни обекти – коритото на р. Бистрица, както и терасата на реката.
Повече от любопитно е, че и г-жа Калина Плачкова от Министерството на правосъдието, въпреки че много добре е знаела, че е следвало да изпрати нашето Изложение на Националния съвет по антикорупционни практики, е предпочела да го прати на ВКП.“, се посочва в искането.
От АОС настояват Главният инспекторат към Министерски съвет и Софийска окръжна прокуратура да извършат детайлна проверка на гореописаните факти и обстоятелства,а на виновните длъжностни лица да бъдат съответно санкционирани.