СамокоВест

Александър Методиев: Сега в парламента трябва да бъдат хора, които са добре подготвени. А когато държавата е финансово зле, Петър Чобанов е най-подготвеният човек за партията

Споделете ни в

Екипът ни търси отговор на въпроса – Защо кандидатът на Демократична България не смята, че сега в Парламента трябва да бъдат хора, които са най-добре подготвени. А когато държавата е в безпрецедентна пандемия и пик на заболелите в Самоков, лекарят е най-подготвеният човек?

Тази неделя по btv, в рубриката „Наследниците“ – предаването което запознава зрителите с известни, популярни българи и техните наследници, първият гост – политик бе Александър Методиев – Бат’ Сали и неговата внучка Веселина Радославова.

В началото на разговора водещата Мария Цънцарова представи гостите с кратка визитка:

„Бат Сали –  така разпознават един от най-известните политици от ромски произход в родния Самоков. Преди да стане политик Александър Методиев е футболист в „Рилски спортист“ и „Беласица“.Политическата му кариера започва с „Евророма“. Като кандидат за депутат от ДПС влиза в  парламента през 2013 година. 8 години по-късно кандидатите за депутати във фамилията на Методиев са двама – за вота на избирателите се състезава и внучката му Веселина. Тогава място в парламента печели дядо й, но го отстъпва на втория в листата.

На последните избори за 2021 г. същото прави и Веселина, избрана с листата на ДПС с най-много преференции в района си отстъпва място на проф. Петър Чобанов. Най-младият политик във фамилията Методиева има солидна подготовка за бъдеща кариера – завършила е Политология и Национална сигурност в софийския университет. Веселина казва, че благодарение на дядо си влиза в политиката и се гордее с него. А отстъпва мястото си за народен представител, защото смята, че по-опитният и подготвеният трябва да е в парламента, а именно Петър Чобанов.“

Водеща (В) – Липсва ли Ви парламента?

Методиев (М) – Да ви кажа честно не много. Навън е по-добре да се помага, а в Парламента трябва да има хора, които са по-добре подготвени и да развиват своята дейност и капацитет, който имат.

В – представете ни Вашата бодра смяна.

М – Това е моята първа внучка, която е влязла под моята кожа и пое по моя път, защото вижда, че дядо ѝ се справя много добре за сега, но повече можа тя да си допълни.

В– Преди да ни разкажете за Вашия път в политиката разкажете ни за спомените във Вашето детство и ролята на дядо Ви в тях.

Радославова (Р) – Аз в своето детство винаги съм била с дядо ми и баба ми. Дори като пътуваха в чужбина винаги съм била с тях. Първо благодаря на Бог и след това и на моя дядо, че сбъднах една от най-големите си мечти да посетя Израел през 2016 година. Най-яркият ми спомен е когато посетих Божи гроб. Никога няма да го забравя. Аз поначало съм евангелистка и това беше много важно за мен – да посетя гроба на Исус.

В – Как религията помага на хората в махалата. Това е едно от нещата които водят до по-добро хората, които се чувстват объркани и имат нужда от подкрепа. Как виждате Вие, през Вашия поглед, живота в махалата в Самоков?

Р – Вярата им в Бог им дава сили да продължат напред.

В – А Вие как я открихте тази вяра?

М – Вътрешното виждане на всеки човек, който желае да има духовното развитие. Тя от малка показваше, че вярва в Бог и е отдадена в тази насока.

В – Вие набожно семейство ли сте. Вие ли я посветихте във вярата.

М – Не . Тя самата си пое този път.

В – Пътят към религията е открит през сърцето. Как беше открит пътя към политиката? Р – Р – Благодарение на дядо. Защото времето прекарано с него като малка ме подтикна да го последвам в политиката.

В – Какво ви впечатляваше най-много, като го гледахте с големите си детски очи?

Р– Той винаги и бил много всеотдаен. Винаги е искал да помага на хората.

В– Като го виждахте в народното събрание като депутат гордеехте ли се?

Р – Разбира се. Много се гордеех с него и продължавам да се гордея.

В– Имаше ли писания в медиите и коментари по негов адрес, които са Ви ядосвали.

Р– Много имаше. Даже продължават и до ден, днешен, които избягвам да чета.

В-Какви са те?

М-Повечето бяха негативни. Тя е много емоционална. Тя е емоционално настроен млад човек и винаги емоционално приемаше тези негативни неща, които се отправяха към мен. Но за мен нямаше значение. Затова понякога я успокоявах нея и семейството ми, че това е начина. Политиката не е за всеки. Дори аз не бях съгласен да поеме по пътя на политиката.

В-На колко години сте?

Р – На 24.

В-Вече дипломиран бакалавър по политология и национална сигурност. Сподели ли с Вас, че ще учи политология и след това иска да се занимава с политика?

М-Да, това беше нейно решение и съответноприех.  Всички в нашето семейство, нейните майка и баща, също приеха нейното желание.

В-Не се ли опитахте да я разубедите. Казват, че политиката е мръсна работа.

М-Да опитах се. Но тя вероятно се е метнала на дядо си, по-упорита и това, което си е наумила, осъществява и продължава да твори. Затова я подкрепям. Защото все пак поела е някакъв път за себе си. Аз по принцип да застана зад гърба ѝ и да я подкрепям в тази насока, макар че този път е много труден, много неблагодарен.

В– Вие бяхте част от листите на ДПС за народни представители сега на последните избори. Как попаднахте в тях?

М-Трети пореден път.

В-Как бяхте номинирана три поредни пъти?

Р-Благодарение на ръководството на ДПС. Те ме предложиха за народен представител. М– Софийското ръководство на партията. В партията в Самоков винаги се събираме на общи събрания на които се предлагат определени хора, които могат да допринесат нещо в политиката. Не само в областта, която представляват, но и на национално ниво. С нейните качества, което също помага.

В-На кое място бяхте?

Р-На трето.

В-И на трите избори тази година бяхте на трето място?

М-Не. На първите избори е на 5-та позиция, на вторите – 4-та и на последните на 3-та.

В-Колко преференции събрахте?

М-1350 преференции от 1506 общо гласове в София област.

В– Ама София област е казала искаме това момиче за народен представител. Защо се отказахте.

Р– Не съм се отказала.

В –Отказаха ли Ви?

Р– Не.

М-ДПС никога не е налагало такива неща. Никой не я е карал да се откаже.

В– Това е официална, публична позиция на ДПС, че те не обичат и не подкрепят пренареждането на листите.

М– Да така е, но никой не може да каже на избирателя как да гласува. Това е вотът на избирателя.

В-А защо го подменихте като се отказахте от мястото си?

Р-не съм се отказала. Реших да дам мястото си на по-подготвената личност, на по-подготвения човек, именно на г-н Петър Чобанов, защото той е един от най-добрите финансови специалисти и така реших, че партията и самата държава ще имат по-голяма нужда от него.

В-Отказала се е все пак. Поправете ме ако греша.

М-Отказаното място е едно – отстъпеното съвсем друго. Тя е отстъпила мястото си на по-подготвения човек, а сега в парламента трябва да бъдат хора, които са добре подготвени, а сега в тази ситуация, когато държавата е финансово и икономически зле Петър Чобанов е най-подготвения човек за партията, а и не само за партията, но и за държавата, за да се стабилизира финансово развитие на самата държава.

В-Как реагираха в партията като видяха, че цялата Софийска област Ви иска за народен представител?

М– Реагираха с добро намерение. Видяха, че за един млад политик цялата софийска област гарантира със своя вот, че иска Веселина да стане народен представител.

В-А как София област познава Веселина, за да я подкрепи?

М– Тя е заместник председател на младежкото ДПС в областта.

В-Г-н Методиев, тя да ни разкаже. Как спечелихте сърцата на цялата Софийска област. Това е много впечатляващ резултат.

Р-Аз съм добър човек. Обичам да помагам на всички с каквото мога. Събираме се в различни общини с млади хора, общуваме и предполагам, че повечето от там ме познават.

В-Вие при такава подкрепа може да изберете партия, която да представлявате. Защо Движението за права и свободи?

Р– Защото точно тази партия помага, не гледа на етността. Дали си циганин, дали си турчин.

В-И как помага?

Р– Ами като дава възможност на младите хора като мен.

В– Много ще се радвам да Ви видим в народното събрание на някой от следващите избори. Г-н Методиев горд сте. Има с какво да се гордеете със своето момиче.

М– Естествено. Аз се гордея?

След изразената от Александър Методиев позиция в ефира на btv, че сега в парламента трябва да бъдат хора, които са добре подготвени, а сега в тази ситуация, когато държавата е финансово и икономически зле, Петър Чобанов е най-подготвения човек за партията, а и не само за партията, а и за държавата, за да се стабилизира финансово развитие на самата държава, екипът ни търси отговор на въпроса:

Защо кандидатът на Демократична България не смята, че сега в Парламента трябва да бъдат хора, които са най-добре подготвени. А когато държавата е в безпрецедентна пандемия и пик на заболелите в Самоков, лекарят е най-подготвеният човек за партията, а и не само за партията, но и за държавата?