СамокоВест

Художникът Захари Каменов получава наградата „Захари Зограф“ за 2016 година

 Breaking News

Художникът Захари Каменов получава наградата „Захари Зограф“ за 2016 година

Художникът Захари Каменов получава наградата „Захари Зограф“ за 2016 година
март 17
13:50 2017

Захари Каменов -– пътешественикът, който с картините си обикаля света, получава наградата Захари Зограф за 2016 година. Комисия под председателството на Светлин Русев и членове художниците – Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Милко Божков, галеристът Иво Масларски, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и зам.- кметът Васил Сайменов бяха единодушни в избора.

Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. във Видин. Завършва “Живопис” в Националната художествена академия през 1974 г. Списъкът с изложбите му – и то предимно в чужбина, е внушителен. Показва свои творби в Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Япония и др. Носител е на много български и международни отличия, сред които: 1979 г. – Награда на С Б Х за рисунка на името на Илия Бешков; 1981 г. – награда на СБХ за графика на името на Веселин Стайков; 1987, 1985, 1983 г. – награди от Международното бианале на графиката във Варна; 1987 г. – международна награда за графика на Фондация “МИКЕТИ” Италия; 1989 г. – награда “Златен Езоп” и още много други.

Контактите на художника с града ни и с галериста Иво Масларски са отколе. През миналия октомври Захари Каменов представи пред самоковските ценители на живописта своя изложба в галерия „Масларски“. А преди повече от десет години творецът гостува в Самоков с изложба акварели.

Още в зората на новото хилядолетие Захари Каменов и Иво Масласрски работят по един изключителен творчески проект. Иво сам финансира и изработи 3 библиофилски албума, в които събра рисунки на Милко Божков, Захари Каменов и Светлин Русев със стихове на Борис Христов и Константин Павлов. Сред тях е и великолепното издание „Думи, глина и графити“ с Борис Христов и Захари Каменов. Албумът съдържа 22 графики върху 22 тристишия на български и английски език. В книгата са включени и 22 пластики от теракота.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...

Следва да се има в предвид и факта, че самоковската община има на ВЛОГ В...

ДЪРЖАВАТА НИ ПРЕД ОЧИТЕ НИ СЕ РАЗКАПА НАПЪЛНО!!!...