СамокоВест

Художникът Захари Каменов получава наградата „Захари Зограф“ за 2016 година

Споделете ни в

Захари Каменов -– пътешественикът, който с картините си обикаля света, получава наградата Захари Зограф за 2016 година. Комисия под председателството на Светлин Русев и членове художниците – Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев и Милко Божков, галеристът Иво Масларски, кметът на община Самоков Владимир Георгиев и зам.- кметът Васил Сайменов бяха единодушни в избора.

Захари Каменов е роден на 30 юли 1949 г. във Видин. Завършва “Живопис” в Националната художествена академия през 1974 г. Списъкът с изложбите му – и то предимно в чужбина, е внушителен. Показва свои творби в Мексико, Корея, Германия, Швейцария, Франция, Холандия, Япония и др. Носител е на много български и международни отличия, сред които: 1979 г. – Награда на С Б Х за рисунка на името на Илия Бешков; 1981 г. – награда на СБХ за графика на името на Веселин Стайков; 1987, 1985, 1983 г. – награди от Международното бианале на графиката във Варна; 1987 г. – международна награда за графика на Фондация “МИКЕТИ” Италия; 1989 г. – награда “Златен Езоп” и още много други.

Контактите на художника с града ни и с галериста Иво Масларски са отколе. През миналия октомври Захари Каменов представи пред самоковските ценители на живописта своя изложба в галерия „Масларски“. А преди повече от десет години творецът гостува в Самоков с изложба акварели.

Още в зората на новото хилядолетие Захари Каменов и Иво Масласрски работят по един изключителен творчески проект. Иво сам финансира и изработи 3 библиофилски албума, в които събра рисунки на Милко Божков, Захари Каменов и Светлин Русев със стихове на Борис Христов и Константин Павлов. Сред тях е и великолепното издание „Думи, глина и графити“ с Борис Христов и Захари Каменов. Албумът съдържа 22 графики върху 22 тристишия на български и английски език. В книгата са включени и 22 пластики от теракота.