СамокоВест

Разказвачът Нидал Алгафари по пътеките на любовта към истинския Бог

 Breaking News

Разказвачът Нидал Алгафари по пътеките на любовта към истинския Бог

Разказвачът Нидал Алгафари по пътеките на любовта към истинския Бог
ноември 27
16:52 2017

Нидал Алгафари се срещна със самоковските читатели.  Домакин на срещата обичайно бе Общинската библиотека. В храма на словото авторът представи романите си – „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли, ти Бог си!”

С живия си, завладяващ разказ, Нидал спря времето. Сякаш в един единствен миг той разказа за себе си, за началото на писателстването си, за творческия си процес. Основното му послание, което свързва и трите книги в едно е, че любовта е единствения път към Бога. Там, където няма любов – няма Бог. Любовта във всичките ѝ проявления, във всичките ѝ измерения, в изначалната ѝ битност. Откак свят светува няма народ, няма общност, няма племе, което да не носи в себе си тази истина. Да не я търси, да не я почита, да не я следва, независимо с какво име нарича своя Бог. Но има и много наслоявания, които го отклоняват от този път на святата истина. И най-непростимото от тях е обсебването на общението с Бога и превръщането му  в сметки, ценоразписи и пари.

Романите „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах, милост нямаш ли?”, „Любиш ли, ти Бог си!” са едно вълшебно пътешествие през красотата и разнообразието на обичаи, обреди, вричания и наричания, изцеления, обричане и клетвопрестъпване, едно преминаване през пътя на любовта към истинското служене на Бога.

Но, тъй като никой не може да представи творението по-добре от самия творец, какво каза писателят Нидал Алгафари:

В романа описвам няколко страстни, нежни, различни и много красиви севди, които Господ наказва, но Бог закриля! За мен Бог е всеки един от нас и ние – човеците – можехме да обичаме безмерно, ако не бяха моралът, ценностната ни система и възпитанието ни, основани на властолюбието на религиите! Бог ни е създал по свой образ и подобие, без да изисква и очаква от нас нищо! Всички, присвоили си ролята на посредници между нас и Бога: пророци, апостоли, „духовници“, патриарси, имами, папи и шейхове, пък измислиха Господа по свой образ и подобие. Господ, който изисква, следи, съди и наказва.

Продължението на „Боже, защо Господ лъже?“. … „Приятели сегнали към втората част на романа ми, ще се опитам в „Аллах, милост нямаш ли?“ да ви запозная с разнообразието на хората, пъстротата на духовния живот и мъдростта на традициите и красивите ни адети, останали от ония времена до днес. Описал съм дервишите, исляма, дьонметата, мараните, богомилите, даалиите и кърджалиите. Героите от първата част на романа, хванали се на хорото, продължават да го играят. Къде през сълзи, къде през смях, но винаги от сърце и душа, искрено житейски. Цвета попада в друг, различен свят от този на село и………………………..

„Най-сигурното нещо в живота е, че ще умрем. Иска ни се да спрем времето. Един начин има – Любовта. Прави ни безсмъртни във всеки миг, в който кара времето да изчезне, докато потъваме в нечий поглед, докато съзерцаваме как есенните листа се гонят в потока, как калинката лази по тревичката… Та и само Тя ни прави богове, които сътворяват света си според това, в което вярват. Времето винаги е било, е и ще бъде такова, каквото вярваме, че е било, е и ще бъде. В бързането да живеем, бързаме да умрем. Тази книга (Любиш ли, ти Бог си!)  забавя времето, спира го. Защото любовта винаги е!“ 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Мъртвият е безпомощен, той е пасивен, с мъртвия можеш да правиш всичко. И това е...

Има и друга мода-режат здрави органи-жлъчки, уж хернии и т.н. А един тарикат праща при...

Не е нужно да си от Англия или някоя друга цивилизована държава, за да прецениш...