СамокоВест

Запознават европосланиците за състоянието на яз. Бели Искър в отворено писмо

Споделете ни в

Националният комитет за подобряване водоснабдяването на България  и Общественият инициативен комитет за неотложен ремонт на стената на язовир Бели Искър  дадоха пресконференция за „Истината за язовир Бели Искър”. Участие взе и кметът на Община Самоков Владимир Георгиев.

На пресконференцията бе раздадено отворено писмо на Националния комитет за подобряване водоснабдяването на България. Запазваме си правото при необходимост да информираме и потърсим съдействието на посланика на Френската Република и да бъдат запознати със случая с язовир Бели Искър посланиците на страните-членки на Европейския съюз, а чрез тях Европейският парламент и Европейската комисия по време на Българското председателство на Съвета на ЕС, се казва в писмото.

До 20 декември да бъде издадена заповед за свикване на експертен съвет, който да приеме един от двата варианта, разработени от „ЕЖИС България”, с оглед до 20 февруари следващата година да бъдат разработени условията за избор на изпълнител на обекта, каза инж. Ганчо Хитров, председател на НКПВБ. В същия срок ще поискат среща с кмета на София и министъра на регионалното развитие, преди да пристъпят към крайните мерки.

На пресконференцията кметът Владимир Георгиев заяви, че алармират да се предприемат необходимите мерки. „Мерки, не само за стената на язовир Бели Искър, но и за изграждане на една система, която да предупреждава всички тези населени места и това трябва да се случи в поречието на цялата река“, каза той.