СамокоВест

От понеделник ще шофираме с книжки по европейски образец

 Breaking News

От понеделник ще шофираме с книжки по европейски образец

От понеделник ще шофираме с книжки по европейски образец
януари 17
18:08 2013

От 21 януари 2013 г. стартира отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на моторно превозно средство, съобщиха от отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”. Новият документ е съобразен с европейските директиви и разпоредбите на българското законодателство. По данни на МВР сегашните шофьорски книжки  валидни до срока на тяхното изтичане.

Основните изменения, свързани с издаването на новото свидетелство, са няколко. Въвежда се различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС съгласно чл. 51 от Закона за българските лични документи. За  за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ той става 10 години. За категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т – 5 години.   Свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години. В новия образец на свидетелство категория М се заменя с АМ, добавя се нова категория А2 (според мощността на превозното средство). Категория Ттб се премахва. При издаване на СУМПС на водачите, притежаващи или придобили категория D (на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация”), ако са притежавали категория Ттб, ще се издава свидетелство с отразена категория D и национален код (103) „Водач, притежаващ свидетелство за управление на МПС от категория D и право за управление на тролейбус”. Водачите, които притежават категория D, могат да придобиват правоспособност за управление на тролейбус на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация” за успешно издържан изпит за права за управление на тролейбус.

Дубликат на свидетелството за управление ще се издава само на водачи, притежаващи нов образец на документа или шофьорска книжка стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории М, А1, А, В, В1 и ВЕ. За свидетелства стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т няма да се издава дубликат, а на водача ще се издава ново СУМПС с предвидените в чл. 51 от закона  срокове, след представяне на необходимите документи и съгласно нормативната база.

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

Latest Comments

Абе хора, не разбрахте ли кой е ръководният принцип на работа на местите измамници обсебили...

Забравих да напиша, че преди 7-8 г. направих 2 улични табели от поцинкована оребрена ламарина,...

"В заключение кметът се похвали, че заради брошурите Самоков е получил две награди за иновативни...