СамокоВест

От понеделник ще шофираме с книжки по европейски образец

Споделете ни в

От 21 януари 2013 г. стартира отпечатването на нов образец на свидетелства за управление на моторно превозно средство, съобщиха от отдел “Пътна полиция” при ГД “Национална полиция”. Новият документ е съобразен с европейските директиви и разпоредбите на българското законодателство. По данни на МВР сегашните шофьорски книжки  валидни до срока на тяхното изтичане.

Основните изменения, свързани с издаването на новото свидетелство, са няколко. Въвежда се различен срок на административна валидност на свидетелствата за управление на МПС съгласно чл. 51 от Закона за българските лични документи. За  за категории АМ, А1, А2, А, В, В1 и ВЕ той става 10 години. За категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т – 5 години.   Свидетелството за управление на моторно превозно средство на лица с физически недостатъци до 5 години. В новия образец на свидетелство категория М се заменя с АМ, добавя се нова категория А2 (според мощността на превозното средство). Категория Ттб се премахва. При издаване на СУМПС на водачите, притежаващи или придобили категория D (на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация”), ако са притежавали категория Ттб, ще се издава свидетелство с отразена категория D и национален код (103) „Водач, притежаващ свидетелство за управление на МПС от категория D и право за управление на тролейбус”. Водачите, които притежават категория D, могат да придобиват правоспособност за управление на тролейбус на база постъпил оригинален протокол от съответния областен отдел към Дирекция „Автомобилна администрация” за успешно издържан изпит за права за управление на тролейбус.

Дубликат на свидетелството за управление ще се издава само на водачи, притежаващи нов образец на документа или шофьорска книжка стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории М, А1, А, В, В1 и ВЕ. За свидетелства стар образец с отразена правоспособност за управление на МПС от категории С, СЕ, С1, С1Е, D, DE, D1, D1E и Т няма да се издава дубликат, а на водача ще се издава ново СУМПС с предвидените в чл. 51 от закона  срокове, след представяне на необходимите документи и съгласно нормативната база.