СамокоВест

Мистичният Самоков в картините на Мария Райчева

 Breaking News

Мистичният Самоков в картините на Мария Райчева

Мистичният Самоков в картините на Мария Райчева
май 13
21:17 2012

Галерия „Масларски” стана дом на поредната самостоятелна изложба на младата художничка Мария Райчева. Родена е в София. През 2002 година завършва художествената академия в класа на Светлин Русев. Повече от десет години присъствието на Мария Райчева в галериите на столицата и страната е впечатляващо. Участвала е и в много международни проекти  във Франция, Турция, Австрия. Носител е на престижната награда на СБХ „Cite des Arts” в Париж.

Експозицията е посветена на самоковския пейзаж. Още като студентка Мария Райчева участва в няколко пленера в нашия град, който я пленява със старите си къщи, с малките улички, с играта на светлината. Метоха в слънчев следобед. Метоха зиме. Метоха пролет. Самоковски двор. Самоковска къща. Мария Райчева рисува не толкова града, колкото усещането за неговата душа. Платната й отвеждат отвъд зримото. Познатите ни къщи потънали в тихи теменужени вечери, мамят с подкупващата нежност на пролетния дъжд, тържествуват в облак от разцъфнали дръвчета. В пейзажите й има нещо мистично. Те ни водят от чудните ни детски спомени, през възторга на младостта до нечутата въздишка на мъдростта. Ярката и много лична колоритна изразителност е уловила оня необясним миг, в който чувствителността се слива със състоянието на природата. Завидното у Мария Райчева е умението й да открива вътрешната красота на заобикалящия я свят. Забележителна е и техниката на нанасяне на боите. Може да се каже, че младата художничка е майстор на градената живопис.

Мария Райчева представи пред многобройните посетители не само своя поглед и усещане за Самоков, тя ни подари една великолепна експозиция от пейзажи на душата.

Всеки, който се докосне до поезията в картините на младата художничка ще остане завинаги подвластен на нейния изящен, люляково слънчев, магнетичен свят – едновременно съкровен и диалогичен.

 

Related Articles

0 Comments

No Comments Yet!

There are no comments at the moment, do you want to add one?

Write a comment

Write a Comment

*

Времето в град Самоков

РЕКЛАМА

jivotinkite.com

Latest Comments

0888019399-Давам под наем: 1/ 2-стаен в София, ж.к.Света Троица, 5-ти ет., необзаведен, свалени радиатори,...

Вярно ли е, че Цоло/Вуто/ се е отказал от депото, т.е. взел 8-те млн. евро...

MiSHO MiSHO, защо ли постоянно си сменяш името и изпадаш в дребни и злобни нападки....