СамокоВест

Крадат капаци на шахтите – властта спи

Споделете ни в

Читател сигнализира на сайта ни, че масово се крадат капаци на шахтите в града. Екипът ни се запозна с проблема и установи, че в Самоков порочната практика да се плячкосват предмети от черни и цветни предмети с цел предаване на вторични суровини се е превърнала в сигурен бизнес. Всичко метално като с шапка невидимка изчезва и отива за претопяване. По всяка вероятност една от причините е голямата циганска общност, но това в никакъв случай не е определящият фактор. Рекордната безработица в общината и икономическата криза също играят своята роля. Но когато ежедневно ставаме свидетели как ромски орди посред бял ден къртят метални огради – това си е чиста проба анархия и беззаконие. Така че, основната вина е във властимащите институции. Такова е мнението и на нашия съгражданин, който е написал: „за мен проблемът не е в самите извършители на кражбите, а в хората които НЕ контролират и не си вършат работата”.

Струва си да се поразсъждава и върху зависимостта между цената на металите и броя на кражбите. Като при скачените съдове, когато цветните метали на Лондонската борса поскъпват, при нас кражбите  нарастват със страшна сила. Това ще рече, че някой има изключителна изгода посегателствата да продължават. При това този някой явно е на висока властова позиция, за да се стигне до такъв погром. Известно ни е, че да ровиш в темата за скрапа е като да вървиш по минно поле – не се знае чий интерес ще бъде настъпен. Защото става дума не за пари, а за много пари, които се печелят в добре организирани схеми. В тази дейност циганите са само част от проблема. Бели якички вървят ръка за ръка с мутренския бизнес в търговията с метали. Според някои този мит вече е развенчан, но според други срастването получава нова сила с всяко поскъпване на скрапа. Затова и нашият читател настоява:„ дайте публичност на всички пунктове за изкупуване на вторични суровини в това число и в ромската махала”. Ние се присъединяваме към неговото искане и се обръщаме към ръководството на РПУ Самоков, към районния прокурор и към кмета на общината – извадете на светло регионалните играчи в металната мафия. Нелегални пунктове и леярни продължават да оперират на територията на цялата страна. Не е тайна, че във всяко населено място има по 3-4 площадки, които работят незаконно. В Самоковска община броят им в никакъв случай не е по-малък. Тъкмо напротив. Установени са даже случаи на незаконно изкупуване на метални отпадъци от платформите на камиони, което дава възможност за бързото напускане на мястото на престъплението. Според експертите системата за контрол на изкупвателните пунктове не е ефикасна. А ние, самоковци, виждаме с очите си, че отговорните институции и лица не упражняват никакъв контрол върху дейността.

Освен огромните щети за държавата като цяло и за общината в частност, кражбата на метали носи и сериозни рискове за обикновените граждани. Откраднатите капаци на шахтите стават причина пешеходците да си трошат краката и главите, а пътуващите с моторни превозни средства да пострадат при пропадането на автомобила в дупките. Опасност от пътно – транспортни произшествия с тежки последици предизвикват и отмъкнатите метални мантинели по пътищата. А и двата вида кражби са често явление на територията на общината. Такова е и впечатлението на нашия съгражданин, който се обърна към нас с молба да дадем гласност на проблема. От плячкосването на кабели цели квартали остават без ток, телефон и интернет. Операционните зали в болницата могат да спрат да работят в най-неподходящия момент, независимо от възможността за собствено електрозахранване. И какви ли не още беди могат да ни се струпат на главите, докато властта спи.

Настояваме отговорните институции – Полиция, районна прокуратура, кмет на общината, да се размърдат и да си свършат работата по спазване на закона и защита правата и интересите на гражданите. Самоков е малък град и в него по принцип всичко се знае. Убедени сме, че и за властимащите не е тайна кой стои зад високодоходния бизнес по изкупуване на черни и цветни метали, в това число и крадени, кои са крадците, къде са незаконните пунктове и леярни. Просто трябва да имат морала и добрата воля да си изпълнят задълженията, за които ние обикновените граждани и данъкоплатци им плащаме заплатите. При това, в сравнение с нашите месечните им възнаграждения са си направо космически, а годишните още повече. Така че, уважаеми господа и дами, бъдете така добри да си ги заработите!