СамокоВест

Димитър Делчев: Интеграцията на ромите може да се осъществи чрез образование и спазване на закона

Споделете ни в

dimitar delchevИнтеграцията на ромите може да се случи единствено през образование, работа и спазване на законите. Всички роми до 16 години трябва да ходят на училище и да имат стимул да работят, но трябва да имаме предвид, че този процес ще бъде дълъг и бавен. Това заяви пред topnovini.bg Димитър Делчев, секретар на Парламентарната група на Реформаторския блок, член на правната и вътрешна комисии.
Според думите му протестите в Гърмен и „Орландовци“ са породени от чувство на несправедливост, създадено у хората. Протест не се прави с хвърляне на камъни, размахване на брадви и чупене на глави, категоричен бе Делчев. За да се намали напрежението, законът трябва да се прилага еднакво към всички, продължи той.
Делчев припомни, че „Движение България на гражданите“ още през 2013 година е предложило да бъде създадена общинска полиция. По този начин ще се създаде реална възможност кметовете да влияят на тези процеси. Идеята за полицейски пунктове на колегите от ДСБ е част от предложението за
общинска полиция. Това е нещо, което РБ ще продължи да отстоява, каза Делчев.
Относно съмненията за политическа намеса и стимулиране на протестите от страна на партии, Делчев бе категоричен, че това е недопустимо и противоречи на Конституцията, където се казва, че който нагнетява напрежение и призовава към саморазправа, подлежи на наказание.