СамокоВест

Любчо Луков с отворено писмо до г-жа Пепа Георгиева (Каймаканова) – завеждащ отдел култура и просвета при община Самоков

Споделете ни в

                                                        

 Уважаема  г-жо  Георгиева,

Днес се навършват 221 години от смъртта на най-великия и известен самоковец- родоначалникът на нашето национално Възраждане – Паисий Хилендарски.

Както пише в Хилендарската кондика, на 3-ти юли 1798г. в Хилендарския манастир пристига дякон Марко от Самоков, където Паисий се е върнал „при своите“ още през 1771г. и донася вестта, че там е починал Паисий, създателят на „История славяноболгарская.“ Дяконът донася и последните грошове, събрани от Паисий за манастира в качеството му  на таксидиот/събирач на милостиня/.

  „Погребахме го на харно място, в гроба на поп Никола…“-казва дякон Марко.

Този поп Никола е далечен родоначалник както на моя род по майчина линия, така и на много други родове-в т.ч.на Попниколови/рода на бившия архиерейски наместник Милчо Попниколов, рода Попмихайлови-родът на моя дядо-учителя Михаил Николов Попмихайлов, на рода Попхристови, от които по майчина линия е  г-н кмета Георгиев и поне още десетина рода, в т.ч. Миташови/Миташ е брат на младия поп Михал/ -тримата синове на Тангото-на ул. “Баба Фота“ над Лазар Щъркелов, родовете на хижарите на заслона „Леденото езеро“ и хижа „Седемте езера“, учителката Йорданка Попхристова, съпругата на бай Димо- офицер о.р. –бивш  управител на ДНА и др.

   Внук на въпросния поп Никола е  друг  поп Никола, който е описан от ген. Тодор Катранджиев в „Чакър войвода“, който е лелин, учител и духовен наставник на Чакър войвода и четата му, защото само със сила не става! Син на този поп Никола е поп Михал, който на градския празник Света Троица през 1854г. провеждан в Лаго, държи бойка реч с Историята на Паисий в ръка,  зовейки за борба против двойното турско и гръцко робство. Внук на поп Михал е моя дядо Михаил, баща на майка ми, който беше учител в с. Долни Пасарел и майстор-рибар и каменар.

  Относно т.н. Бански препис, който уж бил загубен. Такъв няма, но банскалии ги е срам да признаят, че препис няма, защото Паисий е нямал нищо общо с Банско. Уж почти го намерили, уж съвсем, съвсем малко оставало да го намерят, но пак не успели да го намерят. Не са успели, защото при съвременните технически постижения ще ги орезилим пред целия свят! А кой е тоя, дето ще разнеси Историята из цяла България, само в родното си място няма да я занесе! Няма такъв!!!

  Опасявам се, че не е изключено някоя нощ банскалии или техни наемници да връхлетят с казмите върху гроба на Паисий в двора на черквата „Свети Никола“ за да отмъкнат костите и да ни попречат да докажем по категоричен начин самоковския му произход. Но ако имат късмет да ги заградим в двора, от който само пиле може да изхвръкне…

  През 1924г. на партийна конференция на Югославската компартия се чете доклад, в който се казва, че „…българите, албанците и другите народи в Югославия не бива да бъдат тормозени,…“

   Пак на подобен форум през 1937г. вече в доклада пише: „…Македонците, албанците и т.н. народи в Югославия …“  За българи-нито дума. Това става и официална политика на кралска Югославия, в Ново село сърбите по кралска заповед убиват бащата и братята на Ванче Михайлов. Това е причината  за атентата в Марсилия през 1934г., извършен от Величко Керин, родом от велинградско село, с прякор Владо Черноземски. Крал Александър, френският външен министър Барту и  една случайна минувачка умират на място, а Черноземски- следобед на същия ден!

Българското правителство решава да вземе ответни мерки, но и тогава ,  както винаги е имало неграмотни по върховете и избират за противодействие варианта, че уж Паисий е от Банско.  Явно са смятали самоковци за крайно неоправни и беззащитни. Но може и да не излезе точно така… Не са знаели и че Самоков също е български македонски град, само, че за разлика от Банско, е умът, интелигентността и смелостта на цяла Македония!

  Предлагам Ви и Ви моля, г-жо Георгиева, да възложите на шефа на музея днес поне пред канал Рила, а защо не и да извика екип от БНТ и да поговори за ролята на самоковеца Паисий за българското национално Възраждане!

  Утре -19юни,  по традиция годишнината честват в Банско, трябва да ги изпреварим, както ги изпреварихме, като предложихме летище София да носи името на самоковеца Паисий!

         18.06.2019г.         С уважение: Любчо Луков-Председател на общобългарския комитет   „Паисий Хилендарски“