СамокоВест

Ще останат ли на студено децата от ДГ „Детелина“-Самоков? Отговаря ли фирмата-изпълнител на отоплителната инсталация на изискванията на закона?

Споделете ни в

И на ноемврийското си заседание Общински съвет – Самоков направи редица изменения и допълнения на бюджета за 2022 г.

По предложение на кмета Владимир Георгиев средствата за „Основен ремонт на Отоплителна инсталация“ на ДГ „Детелина“ бяха завишени с  29 596 лв. В коментарите по предложението общинският съветник инж. Петър Георгиев попита отговаря ли фирмата-изпълнител на ремонта на изискванията на закона. Съветник Георгиев поясни, че съгласно нормативната уредба изпълнителят или негов подизпълнител следва да са лицензирани за работа по съоръжения с повишена опасност. „ Вписани ли са в регистъра на фирмите, които имат право да извършват тази дейност“, попита инж. Петър Георгиев.

В отговор кметът Владимир Георгиев призна, че няма информация лицензирана ли е за дейността фирмата изпълнител и има ли лицензиран подизпълнител.

Припомняме, че екипът ни многократно, в публикациите си, е питал кмета проучват ли ръководените от него чиновници пригодността на фирмите, на които се възлагат изпълненията на различните видове дейности на територията на община Самоков. Отговор – няма. В резултат – качеството почти винаги е плачевно – сред най-знаковите примери са ремонта на Легето, тротоарите в Драгушиново и Самоков, градинката при клуба на 4-ти квартал, бордюрите и още десетки случаи, които предизвикват възмущението и гнева на гражданите. По този повод през месец март 2021 година екипът ни обяви – „ Владимир Георгиев стана кмет на годината в категория „Безхаберие“ заради качеството на ремонтите в Община Самоков“.

Във връзка с реалния риск децата и работещите в ДГ “Детелина“ да останат на студено тази зима, съветник Георгиев посочи, че му е звъняла директорката на градината. Той изтъкна, че въпросите му не са провокирани от факта, че „Комекес“ е единственото лицензирано дружество за газификация на територията на община Самоков. Инж. Георгиев изрично подчерта, че общината няма как да възлага поръчки на фирми, които не отговарят на изискванията на закона. Още повече, че в случая иде реч за работа по съоръжения  с повишена опасност. „Отоплителната инсталация не може да бъде въведена в действие ако фирмата няма лиценз и не е наела лицензиран подизпълнител“, допълни Петър Георгиев.

В отговор кметът Георгиев изтъкна, че „Комекес“ АД не е подало оферта за участие в обществената поръчка. Съветник Георгиев го контрира с ясна и точна информация, че дружеството е подало оферта на 15.11.2021 г.

По предложение на председателя на Общинския съвет Мая Христева кметът Владимир Георгиев следва да отговори на зададените въпроси на следващото заседание през месец  декември.

Не намери отговор обаче основният въпрос – ще останат ли на студено децата и работещите в ДГ “Детелина“. Какво ще направи ръководството на общината това да не се случи.

Не намери отговор и принципният въпрос – проучват ли самоковските чиновници пригодността на фирмите за изпълнение на дейностите, за които гражданите, като данъкоплатци, плащаме от джобовете си.