СамокоВест

Община Самоков не изпълни строителни и ремонтни дейности за повече от 1 100 000 лв. и прехвърли парите за догодина. А ще стигнат ли?

Споделете ни в

На редовното заседание за месец ноември на Общински съвет-Самоков стана ясно, че общината няма да изпълни редица  обекти на инфраструктурата на стойност над милион и 100 хиляди лева. Обектите са включени в програмата за капиталовите разходи на Общината за 2022 година.

Няма да бъдат изградени 3 улици и тротоарите към тях в квартал „Керамична фабрика“. Остават без основен ремонт тротоарите по бул. „България“. Остават без нови алеи и паркоместа междублоковите пространства при бл. 42; между блокове 24,27 и 28 и блоковете 29 и 30 в кв. „Самоково“. Отпадат още 4 обекта по Програмата.  

По предложение на кмета Владимир Георгиев парите, ведно със 115 854 лв. остатъчни средства от основни ремонти на асфалтови настилки на улици и на покриви на обекти, включени в Програмата за капиталовите разходи за 2022 г.

Д-р Димитър Панев прояви интерес каква част от първоначално приетия бюджет на общината са тези над 1 милион и 100 хиляди лева и предположи, че са около 1/3 от него. В отговор зам. кметът по финанси Зашев уточни, че за някои от обектите има сключени договори с изпълнители, за други не са се явили кандидати, заради промени в цените, при което съветник Панев попита: „А тези средства ще бъдат ли достатъчни през 2023 година, като инфлацията гони 20%.“ В подкрепа на Зашев се включи и кметът Владимир Георгиев с думите: „Това, което отговори Зашев е така. Сигурно заради завишените цени не се явиха кандидати. По другите има явили се фирми и сключени договори.“ Към дискусията се присъедини и инж. Петър Георгиев, който попита – „Означава ли, че догодина точно тези обекти трябва да се изпълняват?“ и допълни: „ Ние коментирахме обектите. Някои не са нужни. Това си е пари хвърлени на вятъра!“

Но както всеки път, със завидно мнозинство от 23 гласа, предложението на кмета Владимир Георгиев бе прието.