СамокоВест

Шестокласникът Георги Христов с бронзов медал от математическата олимпиада SASMO и покана за участие в Сингапур

Споделете ни в

Нов голям успех за шестокласника Георги Христов. Той е ученик в профилираната паралелка по математика към ПГ „Константин Фотинов”. Достойният последовател на академик Любомир Чакалов е носител на множество отличия от национални и международни математически състезания и олимпиади. Най-новата победа на младия самоковски математик е завоюваният бронзов медал от Сингапурско – азиатската училищна олимпиада по математика SASMO. Олимпиадата се проведе на 16 април 2016 г. в градовете София, Варна, Бургас,. Стара Загора, Враца, Карнобат и Габрово. Това е състезание за ученици 2 – 12 клас.

В продължение на 90 минути 221 българчета решаваха 25 задачи – 15 с избираем отговор и 10 със свободен отговор. Тази година в състезанието участваха 20 000 ученици от 18 държави. Българските участници заслужиха 25 златни, 25 сребърни и 43 бронзови медала.

Страната ни спечели 50 квоти за предстоящите в края на юли 2016 г. и началото на август две световни прояви – откритото първенство на Азия, на 26 юли 2016 г. в Хонг Конг, и на 13 август 2016 г. – финал на SASMO – SIMOC в Сингапур.

Георги Христов е поканен за участие във финалното състезание в Сингапур. Той е част от разширения състав на националния отбор по математика и информатика. Подготовката му се провежда под ръководството на доц. дмн Емил Колев от института по математика и информатика към БАН.