СамокоВест

Читателите ни питат: Нехайство или престъпност за гората на парк „Ридо“ край Самоков?

Споделете ни в

И тази година гората на парк „Ридо“ край гр.Самоков е съсипана от ветровали и снеголоми през зимата. В момента представлява тъжна гледка – нападали дървета, други прекършени на половина. Въпросът е защо всяка година това се повтаря?

Смениха се няколко директори на Общинското лесничейство през годините. Но нито един не предприе мерки да се проведат така необходимите отгледани сечи за да няма повече поразии от природните стихии.

 

 

 

 

 

 

 

Работи се на „парче“ – падналите дървета се изнасят от фирми или цигани и толкоз. Няма цялостна концепция за стопанисването на гората. Похвална е инициативата на Общината да изгради на „Ридо“ детски площадки и спортни съоръжения. Но това не е достатъчно. Необходимо е залесяването с подходящи широколистни дървесни видове с цел да се разнообрази видовия състав на гората.

Необходимо е много бързо да се изнесат стотиците кубически метра паднала дървесина и още редица други лесовъдски мероприятия.

 

Кой ще се заеме с тези задачи – Общинското лесничейство ли?

 

 

 

Как да се надяваме това да стане като поредния Директор – Владимир Малинов нехае за поверената му гора, но за сметка на това облицова цялата си къща отвън с качествена дървена обшивка.

Нехайство или престъпност – преценете сами.

 

На приложените снимки се вижда част от плачевното състояние на гората на „Ридо“ и къщата на Директора.

 

 

Група граждани