СамокоВест

Груби манипулации с цени в магазин СВА – Самоков

Споделете ни в

През месец август 2017 година в редакцията ни бе подаден сигнал от клиент за манипулации с цените в магазин СВА-Самоков. Нашият читател посочваше, че  обявени на промоция стоки в магазина се таксуват на редовна цена. В конкретния случай картофи, които са обявени на цена 0,39 лв. за килограм, са таксувани на редовната цена от 0,79 лв. за килограм. Цената, която е поставена на място, е отговаряла на промоционалната, но на касовата бележка намалението не е отразено. Едва след жалба от клиента цените са били коригирани.

Тогава екипът ни се свърза с централния офис на веригата магазини СВА, за да изясни случая. Отговорът на централното ръководство на веригата, подписан от София Туфанова, публикуваме дословно:

„В брошура с период 10.08.2017-16.08.2017 са включени картофи с произход: България, обявени на „топ цена“. За този период цената е била определена на 0,49 лв за килограм (цена от 0,39 за кг, която е посочена в подадения до Вас сигнал никога и никъде не е била обявявана). Цената 0,49 лв/кг е била редовно въведена в стокооборотната ни програма от първия ден и час на промоцията и към момента цената е такава и ежедневно има продажби на този артикул и при тази цена. Единствената възможност да бъде продаден артикул на друга цена е касиерът по погрешка след измерването на артикула на касата, да е пропуснал да въведе кода на промоционалния продукт, а да е маркирал друг вид картоф. Това очевидно съставлява невнимание и проявена небрежност от страна на конкретен работник, който се установява, като след като му бъдат снети обяснения, ще получи наказание за нарушаване на трудовото дисциплина. Не отговаря на истината твърдението изнесеното от Вас, че след жалба на клиента сме коригирали цените. Няма извършвани каквито и да било корекции на цени в базата ни данни, както и неправомерно е категоризиран случая като злоупотреба от страна на фирмата към своите клиенти. Управителите на предприятието ни не са били уведомени за тази ситуация, дори ръководството в магазина нямаше информация за такъв случай, за да може още на момента да се предостави адекватна информация и необходимата коректна реакция към клиента. Предлагаме ви при желание от страна на клиента, да се срещнем с него, да му поднесем нашите извинения да му предложим компенсация, защото държим да продължи да остане наш клиент и занапред.“

Редакцията ни запозна автора на сигнала с получения отговор и с предложението да се срещне с представител на търговската верига, за да му се извинят и да му предложат компенсация. Той отказа, тъй като разликата в цената му е била възстановена и уточни, че е допуснал техническа грешка като е посочил цена за килограм картофи 0,39 лв. вместо 0,49 лв. Но потвърди, че цената на касата е била коригирана след неговата жалба пред управителя на магазина или поне пред лицето, представило се като такъв.

Приемайки твърдението на София Туфанова, че случаят „съставлява невнимание и проявена небрежност от страна на конкретен работник“ и вярвайки, че ще се предприемат адекватни действия за коректно указване на цените на стоките и идентичност между цената на етикета и въведената в касовите апарати, не публикувахме сигнала.

Но този път жертва на същата груба манипулация с цените в магазин СВА-Самоков стана член на редакторския ни екип. Днес, 3 май 2018 година, около 18 часа, нашият колега е направил опит да закупи татарски кюфтета от топлата витрина. Цената на артикула на място е била 0,49 стотинки на брой. Колегата поискал 5 броя и общата цена на етикета, поставен върху стоката, на място от продавач на топлата витрина, била 2,45 лв., което отговаряло на указаната единична цена. На касата за плащане обаче  единичната цена била 0,59 лв., така че сметката му възлизала на 2,95 лв. Той възразил и посочил, че на етикета върху стоката цената е 2,45 лв. Касиерката извикала друг служител, по всяка вероятност управител в магазина, който се опитал да го убеди, че грешката е в цената, поставена върху артикула на топлата витрина. В доказателство на твърдението си вероятният управител посочил цената, обявена в брошура, издавана от търговската верига. Колегата се отказал от покупката, представил се и обявил, че случаят ще бъде публикуван в сайта ни.

Основанията ни да дадем гласност на проблема са няколко.

  • Съдейки от предшестващия сигнал, явно случаят не е прецедент, така че излиза извън рамката на личния интерес и става обществен.
  • Къде отива правото на клиента да бъде коректно информиран за цената, съдържанието, качеството на продукта, срока на годност и за цялата изискуема от закона информация?
  • Коя е валидната за купувача цена – тази указана на етикета върху стоката или тази, която му таксуват на касата?
  • Длъжен ли е клиентът да се информира за цените от брошурата, издавана от търговската верига?
  • Кой и как ще компенсира злоупотребата с правата и достойнството на клиента?
  • До кога у нас цените ще са европейски и кога у нас обслужването ще стане също европейско?