СамокоВест

Цяла година джиповете към 7-те Рилски езера не спряха! Губи ли България своята Светиня?

Споделете ни в

И каква полза за човека, ако придобие целия свят, а навреди на душата си? Или какъв откуп ще даде човек за душата си? – Евангелие от Матея 16:26

Седемте Рилски езера е едно от най-светите места в България – неин духовен център. Но с безпросветното си отношение към всичко Свято, сме изправени пред огромен риск да го загубим завинаги!

Припомняме, че със заповед на Министъра на околната среда и водите от 2020 г. нерегламентираното превозване на туристи до Езерата с джипове бе спряно. Контрол върху това дали джиповете продължават да се движат или не следваше да упражняват служителите на парк „Рила“, както и от РИОСВ-София. Независимо от забраната обаче джиповете, които извозват туристи, не спряха. Заради липсата на охрана, тежките машини навлизаха в парка по черни пътища. Веднъж влезли в него, те тръгваха по всякакви тайни маршрути, по които прекарваха туристи до известния 17-ти стълб, където ги оставяха.

Според директора на ДНП „Рила“ Красимир Андонов, джиповете предизвикват ерозия, замърсяване с шум, с ерозиране на почвения слой, с фини прахови частици, с газове и всичко това уврежда биоразнообразието.

В пореден опит да бъде преборен проблемът с джиповете в Национален парк Рила, от 1 юли 2021 г. влезе в сила забрана за движението на джипове по пътищата, които тръгват от начална станция на лифта и водят към Седемте рилски езера. По този начин властите се надяват да пресекат всякакви опити за нарушения. Новото правило е допълнение към действащата целогодишна забрана за навлизане с автомобили в Национален парк Рила.

От тази дата туристите трябва да стигат до хижа Рилски езера или с лифта, или пеша.

В организацията срещу джиповете се включват както община Сапарева баня, полицията и Парк „Рила”, така и горското стопанство, икономическа полиция и държавната автомобилна инспекция.

Ефективни ле ще бъдат този път мерките в опазването на Седемте Рилски езера – тази Светиня за България, времето ще покаже.