СамокоВест

НИМ гостува в Самоков с изложбата „НаРодно везбено изкуство”. Връзката между традициите и съвременното везмо представи Ани Йовева

Споделете ни в

На 19 юли 2021 г., в художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ беше открита изложбата „НаРодно везбено изкуство“. Изложбата бе открита от директора на Исторически музей Самоков доц. д-р Веселин Хаджиангелов и директора на НИМ доц. д-р Бони Петрунова. На откриването присъстваха кмета на Самоков Владимир Георгиев, както и голяма част от самоковската общественост. Изложбата е продължение на дългогодишно сътрудничество между двата музея, което тепърва ще даде на публиката още много вълнуващи проекти.

„Шевицата, везбеното изкуство е умение, което се предава от поколение на поколение. Но за съжаление с времето все по-трудна става тази приемственост и ако не покажем на младите хора колко е ценна тя, след години рискуваме да изчезне. Тази изложба е събрала шевиците на цялата етническа българска територия. Тя е богатство и един от символите на България, които виждаме по различни лога, представящи родината ни. Наша мисия е да запазим това наследство за поколенията и да го предаваме на следващите“, посочи д-р. Веселин Хаджиангелов.

Директорът на Националния исторически музей доц. д-р. Бони Петрунова изтъкна, че макар да е археолог харесва етнографията. Тя подчерта, че изложбата на народното везбено изкуство се радва на голям интерес при първото ѝ показване в столицата.

„В шевицата са вплетени много послания. Нека  всички имаме едно здраво и слънчево лято, изпълнено с много надежда“, каза в заключение доц. д-р Петрунова.

Изложбата представя преоформен текстил от началото на XX в., при чието създаване са използвани везбени елементи от традиционно облекло от XIX в. Изработени като покривки, възглавници, чантички и друг тип текстил за декорация на дома, експонатите съчетават с особена художественост богатата везбена орнаментика на шевици от различни етнографски региони – Самоковско, Дупнишко, Софийско, Плевенско, Македония.

В изложбата могат да се видят 32 броя експонати от прекроен текстил, сред които впечатляващи с естетиката и съчетанието си покривки със самоковска и дупнишка орнаментика, някои от тях свързани със семейството на хаджи Вълчо от Банско – ктитор на Зографския и Хилендарския манастир. Експонирани в цялата си красота са особено големи по размери преоформени тъкани от шевици. Сред тях се открояват покривка от съшити 25 ръкава от женски ризи от Софийско, приета във фонда на НИМ от царския дворец, както и забележителна с размерите и орнаментиката си покривка от шевици от женски ризи на преселници от Драмско и Серско.

Връзката на съвременното везмо с традициите направи известната майсторка на шевици Ани Йовева. Тя представи на откриването свои творби и демонстрира част от дългия път, който изминава едно везмо от първия бод до красотата на завършеното творение. За нея д-р Веселин Хаджиангелов казва, че е живото наследство на везбеното изкуство, изтъквайки и голямата ѝ роля в предаването му на все повече хора.

„НаРодно везбено изкуство“ ще бъде в Художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ в гр. Самоков до края на месец август 2021 г., като за любителите на уникалната самоковска шевица Ани Йовева ще демонстрира изработката ѝ и в дните на празника на града.