СамокоВест

Христо Иванов: Формулата за рестарт на конституционната комисия се възприема от всички

Споделете ни в

Формулата за рестарт на конституционната комисия се възприема от всички политически партии и в нея ще лансираме експертни фигури, които не носят голяма политическа натовареност. Това заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов след среща по темата с парламентарни сили в Народното събрание. Според него комисията ще може да заработи до десет дни.

Основните въпроси, които ще бъдат обсъждани в комисията, са ограничаването на безконтролността на главния прокурор и преформатиране на Висшия съдебен съвет в съгласие с международните стандарти и препоръки на Венецианската комисия. “Има висока степен на съгласие по едрите цели на съдебната реформа в нейния конституционен аспект, защото съдебната реформа не се изчерпва само с промените в конституцията”, каза той.

Христо Иванов посочи още две точки на съгласие с останалите политически партии – преформатиране на статута на служебния кабинет и въвеждане на индивидуална конституционна жалба.

“Всяка една политическа сила ще има и свои идеи включително по отношение на служебния кабинет. Има съгласие в такъв период работата на парламента да продължава и да се разпуска едва когато започва формалната кампания. Това означава периодите на служебен кабинет, назначен от президента без действащ парламент, да бъдат максимално съкратени”, обясни лидерът на “Да, България” и заяви, че срещите с останалите политически партии ще продължат.