СамокоВест

Хотел Арена-Самоков с над 121 хиляди лв. загуба за 2019 г. Какъв ли ще е резултатът след пандемията?

Споделете ни в

На заседанието си вчера, Общински съвет Самоков разгледа и прие отчетите на Общинските предприятия и на Дружествата с общинско участие за 2019 година.

Отчетът на ОП „Маркетинг, туризъм и туристически дейности“ бе представен от директора Василева. В предприятието влизат хотел „Арена, Туристически информационен център и така наречения „Мадан“. Посочено бе, че общият брой на работещите е 46 души. От представените финансови резултати стана ясно, че за миналата година предприятието е на загуба в размер на 121 091 лв.

Този резултат повдига няколко критични въпроса:

При платени външни услуги за реклама 23 309 лв., похарчени за командировки на служителите в чужбина 5 049 лв. и още 752 лв. за командировки в страната, добре ли е организирана и добре ли се ръководи дейността на Предприятието?

След като при нормални условия за работа загубите възлизат на 6-цифрено число, какъв ли ще е резултатът за настоящата година, след пандемията от коронавирус, която нанесе сериозен удар върху туризма?

В името на истината обаче,

следва да отбележим, че резултатът е логичен и предизвестен. Всички държави от известния в близкото минало „Социалистически лагер“ с планова икономика доказаха, че администрирането на стопанската дейност е „causa perduta“, сиреч изгубена кауза. Заниманията на държавната или на местната администрация с бизнес дейности изначално е обречено на пълен провал. Липсва предприемачеството, личната заинтересованост, частната инициатива, иновативното мислене. Но види се, човек трудно се учи от грешките си. Хеле пък за българина, и най-вече за самоковеца, поучението си е направо мисия невъзможна, така че ще продължаваме да плащаме висока цена.

А за размисъл в свободното време питаме:

Каква цена плати и ще плаща самоковският данъкоплатец за Общинския хотел в Боровец?