СамокоВест

Хиляди последователи на Учителя Петър Дънов посрещнаха Божествената Нова година край 7-те Рилски езера

Споделете ни в

Снимка: Кирил Фалин

Хиляди последователи на Учителя Петър Дънов се събраха в района на Седемте Рилски езера, за да посрещнат Божествената Нова Година. Всяка година на 19 август, когато се чества Преображение Господне по стар стил, последователите на Петър Дънов посрещат в Рила планина Божествената Нова година, наричана още Слънчева. Традицията на „Бялото братство“ да посрещат Слънчевата Нова година в Рила датира от 1929 година, вече повече от 90 години.

Последователите на Бялото братство приветстваха изгрева на небесното светило с вдигната дясна ръка. Преклонението пред единството на вселената продължи с изпълнение на ритуала Паневритмия  – съчетание от танц, ритъм, музика, движение, които имат за цел постигане на душевна хармония и сливане на човека с природата.

Паневритмията се играе в кръг, като танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка. Паневритмията се състои от три дяла. Първият съдържа 28-упражнения, вторият се нарича “Слънчеви лъчи”, а третият – “Пентаграм”.

Запознатите с духовната наука разглеждат Паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. При практикуването на Паневритмия човек черпи от живите енергии на природата и влиза в синхрон с природния ритъм.

Паневритмията съдържа дълбока философия – в нея чрез движение и музика са изразени ключови моменти от психическото и духовното развитие на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Паневритмичните упражнения са в хармония с творческия космичен ритъм, който гради и организира цялата природа и затова имат мощно въздействие. Те дават възможност на човека да провежда балансирано земните и небесни енергии и да постига хармония в себе си и с околния свят.

За да посрещнат Божествената Нова година на Седемте рилски езера имаше последователи и от чужбина.