СамокоВест

Учениците от ОУ „Христо Максимов“ отбелязаха с почит и признание 154-тата годишнина от рождението на своя патрон

Споделете ни в

На днешния ден преди 154 години в Самоков, в семейството на гайтанджията Димитър Максимов и съпругата му Мариола, се ражда бъдещия учител, писател и публицист Христо Максимов. В своите издания Христо Максимов разкрива идеите си за българско образование. Стреми се да бъде полезен на учителството. Той иска българското дете да бъде знаещо и можещо, да расте добре възпитано и отговорно. Открива една от най-важните тайни за всеки учител – да разбира и обича децата. Името Христо Максимов ще шепне за вечни времена на идващите поколения за учителя, който даде всичко що можеше на България, на нейната интелигенция и на българското просвещение.

От 111 години едно от училищата в града носи достойно неговото име.

Възпитаниците му изразиха почитта и преклонението си към забележителния живот на великия българин с тържество по повод 154-тата годишнина от рождението на своя патрон. В този тържествен за училището ден тяхното послание е:

 „Щастливи сме, че днес имаме възможността да изразим признателността и респекта си към нашите преподаватели, да почетем патрона си, както и всички онези велики хора, благодарение на които езикът ни, както и самата ни родина, са се съхранили през вековете.“

„Това сме ние днес. Това е нашето училище. Не с нас започва летописната книга, но ние старателно и с чувство на гордост ще я списваме, за да се знае за нас.

От миналото вземаме огъня, а не пепелта. Посрещаме празника с усмивка, но и с увереност, че сме възпитаници на училище с достойно минало и богати традиции.

Ще следваме  заветите на нашия патрон. Ще разказваме за живота и делото му, за любовта му към Родината, към учителството и децата.

Ще вървим  ръка за ръка и ще следваме пътя, завещан  ни от първите, дръзнали да запалят светлината на знанието в долна махала.“

„Отправяме поглед към бъдещето с надежда и със светлата и чиста Максимова вяра:

 „Твърдо вярвай в бъдещето,

То е светло, славно,

То не мяза на днешното,

То е идеално!“

По повод 154 – годишнината от рождението на Христо Максимов, правнукът на неговия брат Коста Максимов – д-р Георги Константинов Максимов отправи към всички бивши и настоящи ученици, учители, родители и ръководството на училището празнично приветствие. В приветствието си д-р Максимов им пожелава да бъдат здрави, щастливи, достойни и верни на Майка България и напомня – „ Бъдещето е на свободата, знанието и светлината, а не на робството и на потисничеството“.