СамокоВест

Пиано-рециталът на Диляна Христова в Самоков – Една брилянтна разходка в приказния свят на музиката

Споделете ни в

Блестяща Диляна Христова гостува на родния Самоков с втори концерт. Пиано-рециталът „Напред-назад“, който талантливата Диляна представи в петъчната вечер на сцената на Читалище-паметник „Отец Паисий“, бе безценен дар за самоковската публика. Една брилянтна разходка в приказния свят на музиката с произведенията на Шопен, Виторио Монти, Гардел, Хоаким Раф, Фазъл Сай, Бетовен, Глинка, Лист.

Всеки артист влага в изпълненията си частица от своята същност. Звученето на Диляна Христова е красиво, елегантно и проникновено. Присъщите ѝ финес и изящество се долавяха даже в дяволски трудния за изпълнение Мефисто валс от Ференц Лист .

Диляна се оказа и добър разказвач. Завладяващите истории за славея, Лаго и детските ѝ размисли, за вдъхновяващата лудост, с която Лист е изпълнявал творбите си, за силата на любовта в музиката на Карлос Гардел, за срещата ѝ с големия руски пианист и педагог проф. Борис Петрушански, допълнително разгърнаха цяла палитра от емоции.

Финалът на програмата постави пиесата „Черна земя“ на турския пианист и композитор Фазъл Сай, характерна с различното си звукоизвличане.  Вдъхновен от народна песен на слепия, пътуващ поет и певец Ашик Вейсел, през 2007 г. Сай издава едноименния албум „Black Earth”, който се покачи на 6-то място в класацията за албуми Billboard в Съединените американски щати. Диляна уточни, че изпълнява „Черна земя“ на всеки свой концерт, защото творбата е изиграла особено важна роля в живота ѝ.

Пиано-рециталът продължи със специален музикален реверанс, който Диляна Христова направи на своите съграждани – малко позната версия на Аве Мария. А  публиката вложи възторга си от изживяното в цветята, с които поднесе своите благодарности на прекрасната Диляна.

Оставаме нетърпеливи за следващия ѝ концерт на самоковска сцена.