СамокоВест

Управниците отредиха половината самоковско поле за сметище

Споделете ни в

Темата с незаконното сметища в местността „Рашид бегов чифрик” продължава да бъде актуална. Заслугата за това изцяло се дължи на общинските управници. След като за безобразията на Емил Кривошиев се вдигна шум до бога, избраниците ни правят глупост, след глупост само и само да прикрият престъпленията му. Проблемът бе отразен не само от нас, но и от всички други местни медии. Сметището стана обект на журналистическо разследване и на централни информационни средства. В предаването btv репортерите бе излъчен 15 минутен филм за тоновете всевъзможни и опасни отпадъци, които се изсипват в непосредствена близост до река Искър – един от основните водоизточничници на София. Размърда се даже и РИОСВ. След направената от тяхна страна проверка бе издаден констативен протокол и дадени предписания на кмета Владимир Георгиев за почистване на участъка от боклуците.

Но вместо да изпълни разпоредбите на контролните органи кметът впрегна цялата общинска власт да прикрие престъпленията на Емил Кривошиев, по-известен като Кремвишо. Причината за възникването на дивото сметище е свързана основно с незаконния добив на инертни материали от страна на фирма БКС Самоков, управлявана от въпросния Кремвиш. В резултат на чудовищното изгребване на баластра в местността зейнаха кратери с дълбочина над 10-15 метра. Тъй като дружеството е несменяем и безсрочен концесионер по сметопочистване в общината, най-лесният начин за Кривошиевия юнак да запълни дупките бе да изсипе в тях тонове боклуци, които камионите на фирмата събират от цялата община. Гениално. Ние българите отдавна се славим като гении на разрушението, но на Кремвишо направо трябва да му се присъди Нобелова награда в тази категория. Хем натрупа стотици милиона лева от незаконната баластра, хем си изсипваше свободно боклуците, хем общината му плащаше двойно за престъплението. Първо му плащаше милиони за дейността по концесията, после му броеше бонус от над 200 000 лева годишно за уж почистените нерегламентирани сметища.

След проверката на РИОСВ и най-вече след репортажа на btv, природозащитниците от сдружение „Еко Рила” очакваха, че след близо 10 години ходене по мъките, проблемът най-сетне ще бъде решен. Вместо това кметът и общинският съвет, които сме избрали за да защитават общинските интереси, се втурнаха да оневиняват Емил Кривошиев. Още на първото си заседание след репортажа общинарите решиха част от депото за изкопни земни маси, намиращо се в „Рашид бегов чифлик”, да бъде отредено за строителни отпадъци. В резултат на решението тоновете строителни боклуци в местността вече са си там напълно законно. Кметската управа пък му възложи обществената поръчка за Корекция на коритото на река Боклуджа на стойност около 1 000 000 лева. Обект на корекцията е точно тази част на реката, която протича през незаконното сметище. При строителните работи по обществената поръчка Кремвишо още по-законно ще продължи да затрупва боклуците с пръст и камъни, като по този начин превръща десетки декари в истинска екологична бомба. Образуваните при разлагането на отпадъците опасни химични вещества и съединения ще се просмукват в подпочвените води и за години напред ще се изливат в реките Боклуджа и Искър, тровейки и унищожавайки всичко по пътя си. Надпреварата между двете основни структури на местната власт – Общински съвет и кмет, в състезанието „Да спасим задника на Кремвишо на всяка цена” за момента е 2:1 в полза на кмета. По време на заседанието общинските съветници решиха строителни отпадъци да се депонират в местността „Рашид бегов чифлик” без да конкретизират границите, в които да се извършва дейността. В официално обявеното решение обаче се оказва, че за целта е определено цялото самоковско поле на север от града – по посока София. Фиксираните последствие от общинска администрация граници, станали неизвестно как неразделна част от решението, вече изглеждат така:

Р Е Ш Е Н И Е № 329

          По протокол №8/31.05.2012 г. на заседанието си на 31.05.2012 г. Общински съвет–Самоков, докладна записка с изх.№08-00-113/23.05.2012г, относно определяне на терен за депо за  временно съхранение на  строителни отпадъци. На основание чл.21, ал.1, т.8 от ЗМСМА, и след поименно гласуване с 22/двадесет и два/  гласа „за”, „против”0 /нула/ и „въздържали се”0/нула

Р Е Ш И:

1.Общинският съвет определя терен за депо за временно съхранение на строителни отпадъци с площ от 10 дка , обхващащ част от поземлени имоти с идентификатор 65231.902.573 и 65231902.597 по кадастралната карта на гр.Самоков в м. „Рашид бегов чифлик“ с граници : изток- ПИ 65231.902.561, запад -300 м от брега на р.Искър, север регулация на гр.Самоков и юг 300 м от околовръстен път на гр.Самков.

 Публикуваме дословно тази част от решението на общинския съвет, за да се видят и останалите му несъвършенства. Каква и от кого е посочената докладна записка не става ясно. За смисъла и словореда още на първото изречение няма да коментираме. Това не е най-същественото. От изключително значение обаче е избирателите, които са възложили защитата на своите интереси на общинските съветници, да знаят, че за решението са гласували всички те – поименно и до един.

За поредната издънка на управляващите ни сигнализираха разтревожени граждани, които настояват съветниците и кметът да преосмислят решенията и действията си и да потърсят отговорност от БКС Самоков и лично от Емил Кривошиев както за незаконния добив на инертни материали, така и за извършеното екологично престъпление.

Ние се обръщаме към районния прокурор и настояваме да се самосезира и да изиска цялостна проверка по случая с незаконното сметище в местността „Рашид бегов чифлик” от възникването му до момента.

Питаме кмета Владимир Георгиев и общинските съветници ЗАЩО? Защо, уважаеми госпожи и господа, за вас е по-важно да прикриете престъпленията на Емил Кривошиев отколкото да защитите природата и интересите на жителите на общината. Ако действията ви са свързани с финансова изгода, то бъдете така добри да обявите открито по(д)купната си цена. Природозащитниците имат готовност, както се казва от едната гола душа, да съберат сумата, но да опазят земята, въздуха, водите и цялата екосистема, за да дадат шанс и бъдеще на децата.

2 thoughts on “Управниците отредиха половината самоковско поле за сметище

  1. Нямам думи!Нали кмета в интервюто за БТВ каза, че неговото мнение е там въобще да няма депо, каза го с половин уста, но го каза. Как да вярваш на такъв човек?

    1. Напьлно Ви пдкрепяме -аз и семейството ми !!!

Comments are closed.