СамокоВест

Търговци надуват двойно цената на хляба

Споделете ни в

Търговци надуват цената на хляба, а производителите продават стоката си на едни и същи нива в продължение на години. „В момента търговците слагат между 45 и 50% надценка на хляба, докато през последните няколко години доставната му цена е останала на едно и също равнище” заяви пред Дарик радио Мариана Кукушева, председател на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите „Хляб за България“. Тя добави, че според официалния анализ в последните десет години цената, на която продават производителите е без промяна и се движи в рамките на 55-56 стотинки, независимо от многокра тното увеличение на транспортните и енергийните разходи, на разходите за труд, осигуровки и т.н.

Хлебопроизводителите продължават да настояват, че за насъщния трябва да има диференцирана и по-ниска ставка на ДДС. Родните хлебари се позовават на опита на други европейски страни. „Има държави в ЕС, където ставката за хляба е нулева” заяви още Кукушева. Според зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров обаче „Има обективни причини цените на хранителните продукти да растат“. Фактор за скъпотията според него е сушата, която унищожи голяма част от реколтата. „И преди е имало рекордно високи цени, но след това те са се връщали в нормални граници” – коментира още заместникът на Мирослав Найденов. До тогава обаче българите, които по финансови причини са сред най-големите консуматори на хляб, защото не могат да си позволят да се хранят здравословно и пълноценно, също ще намалеят поне наполовина. Докато европейски и американски организации отчитат бедността в България като основен проблем, правителството продължава да ни залъгва с празни обещания за връщане на цените в нормални граници. Само дето това никога не се е случвало, а при тази цена и „хляба наш насъщен” стана лукс, така че очакваме управниците ни в най-скоро време да ни посъветват – като няма хляб да ядем пасти.

3 thoughts on “Търговци надуват двойно цената на хляба

  1. Ама той е с много лошо качество. Тъпкат го със соево брашно разни подобрители всякакви химикали и накрая има вкус на дунапрен!
    Еххх едно време какъв хубав хляб имаше да ти потекат лигите когато работеше хлебозаводо.

  2. „- Разбира се, разбира се… Поетът Орлин Орлинов наричаше Тодор Живков „пътеводна звезда на нашето развитие”. „Докато е жив Тодор Живков, ще има живот, ако го няма – няма да има живот.“ Такива бяха времената… и !!! Офицерът от ДС Варадинов често казваше нещо, “Аз на другаря Живков дупето ще му измия и водата ще му изпия”…
    !!! дали не си офицер от ДС ..

  3. Славчо пиши ми на пощата най-после да разбереш кой съм да не те мъча повече. y6h@abv.bg Имам и уеб страница ама не тука.

Comments are closed.