СамокоВест

Танер Мерт и приятели с изложба „Цветни пътеки“ в Общинска библиотека-Самоков

Споделете ни в

Танер Мерт, Кристина Ляхтова и Вили Костова представят изложбата си „Цветни пътеки“ в Общинска библиотека Самоков.

Танер Мерт е добре познат на самоковската публика от няколко самостоятелни експозиции. Мерт е организатор и участник във „Фестивал на картината“, който също се провеждаше в града на зографите. Той е разпознаваем със своята специфична техника на рисуване с маслени бои, които нанася с художническа шпакла на множество отделни пластове. Това прави платната релефни и придава на творбите му уникален колорит. Този начин на рисуване е известен като стила „Поантилизъм“ – от думата „point”, която на френски означава точка. Разликата е, че другите художници, които използват този стил, работят с четка, а не с шпакла.

Наситените, ярки багри в картините на Кристина Ляхтова пресъздават цветните пътеки на живота, носят настроение и наслада от богатата палитра на твореца. Изтънченост, очарование и финес лъхат от платната ѝ и създават ореол от радост.

Водеща тема в творбите на Вили Костова са цветните пътеки на Природата. В платната ѝ, като в прегръдка, оживяват картини от необозримото многообразие на света около нас. Играта на светлината, отраженията и отблясъците на дъжда, мигът в едно разцъфнало цвете носят лекия полъх на импресионизма.  

Изложбата бе открита от  Ралица Стоянова, а китарен ансамбъл „Акустика“ с ръководител Христо Христов обогати творческата атмосфера с палитра от любими мелодии под нежния звън на китари.