СамокоВест

Съветниците отхвърлиха предложението на кмета Георгиев Община Самоков да откупи бившото „Любчо Баръмов“

Споделете ни в

На поредното си закрито заседание, Общински съвет-Самоков разгледа предложението на кмета Владимир Георгиев Общината да откупи бившото предприятие „Любчо Баръмов“, от което е останал само терена, за сумата от около 221 000 лв. Бе направен опит предложението да се приеме анблок с всички останали от протокола на Постоянната комисия „Законност, обществен ред и общинска собственост“, каквато е често използвана практика в работата на местната ни власт. По предложение на общинския съветник инж. Петър Георгиев, обаче, то бе подложено на самостоятелно разглеждане. В дискусията по докладната на кмета за покупката инж. П. Георгиев изтъкна, че предложението води до скрити десетки хиляди левове разходи, които последствие ще се плащат от общинската хазна  за поддръжката на терена, за изграждане на съответна инфраструктура и т.н. Той подчерта, че Общината вече е разходвала неколкократно от 50 000 лв. до 70 0000 лв. за почистване на парцела, така че привидно ниската цена ще ни излезе солена.

В отговор кметът Георгиев заяви, че това е становище на Общинска администрация, като цената е на база данъчна оценка на имота. Той посочи, че предложението не е обсъждано със собственика на терена. Оставяме настрана въпроса – след като не е искано мнението на собственика от какъв зор се внася за решение в Общинския съвет – рибата в морето той сложил тигана. В мотивите си да направи предложението кметът изтъкна, че след придобиването му теренът може да бъде обособен в парцели за жилищно строителство, към каквито в района имало интерес.  В контекста на разискваната тема съветник Петър Георгиев попита кмета има ли ясна позиция относно състоянието и бъдещето на 7-ми квартал и околностите му. Според кмета, имало цялостна стратегия.

Като съдим по тоновете боклуци, които задръстват хиляди декари общински терени във всички части на града и в селата, включително съседните на частния имот (бившо предприятие Любчо Баръмов) всеки може сам да прецени основателна ли е позицията на кмета Георгиев или не.

Равносметката – предложението на първия ни администратор бе отхвърлено от общинските съветници с необходимото мнозинство.