СамокоВест

Избраниците ни завишиха цените на услугите на Община Самоков. Инж. Петър Георгиев: Подходът е неправилен в условия на пандемия!

Споделете ни в

 Общинският съвет прие изменения в Наредба № 12 за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на Община Самоков, с които драстично се завишават цените на услугите. Голяма част от тях скачат двойно и повече спрямо сега действащите. Предложението за увеличението е на кмета Владимир Георгиев.  С 15 гласа „за“, 3 „против“ и 6 „въздържам се“ завишението бе прието.

Скокът в цените обхваща всички услуги в сектор Териториално-селищно устройство. За пример: До момента за издаване на заповеди по чл.154, ал. 5 от ЗУТ, касаещи изменения в одобрен инвестиционен проект, на Главния архитект на Община Самоков таксата е в размер на 10 % от одобрения проект-преработка, но не по малко от 5,00 лв. С новите цени разрешенията за промени в проектите вече ще струват на инвеститорите 20 % от одобрения проект-преработка, но не по малко от 20,00 лв. Сиреч 4 пъти повече.

Драстично се увеличават и цените за посещение и услуги на културни и исторически обекти, като промените включват и вместо самостоятелни билети да се предлагат комбинирани такива за няколко обекта. Например: До момента входният билет в постоянна експозиция на Исторически музей-Самоков и Художествена галерия „Проф. Васил Захариев” за ученици, студенти и пенсионери е бил на цена от 1,00лв. Комбинираният билет, който включва 5 музейни обекта ( Исторически музей; Байракли джамия; Художествена галерия „проф. Васил Захариев”; Есова къща-Графична база; Доспевска къща – самоковски градски бит и музей на фотографията) и аудиогид за ученици и пенсионери вече е на стойност 4 лв. Тоест, и тук скокът в цената е с цели 400%.

Веднага възниква въпроса доколко увеличението е в резултат на компетентен анализ и проучване на потребителския интерес. Взето ли е предвид, че в условия на икономическа криза, в каквато все по-сериозно затъваме, първите разходи, които домакинствата зачеркват от бюджета си са за култура и развлечения. Дали скокът на цените ще доведе до увеличение на приходите или точно обратно – до сериозен спад на посещенията и съответно на постъпленията.

По-оживена дискусия по време на заседанието на Общинския съвет предизвикаха завишените такси в сектор Териториално-селищно устройство. Общинският съветник инж. Петър Георгиев зададе няколко въпроса  – Нужно ли е вдигането на общинските такси в условията на пандемия? Това ще доведе ли до повишаване на приходите в хазната?  Правен ли е анализ как това увеличение на таксите ще се отрази на инвеститорския интерес в бъдеще? Той изтъкна, че малки градчета, които преди време бяха села, сега се развиват по-добре от Самоков, заради повишен инвеститорски интерес и директно попита кмета Георгиев интересува ли се от инвеститорския процес в Общината.  Съветник Георгиев бе категоричен, че подходът е неправилен.

В отговор кметът на общината Владимир Георгиев заяви, че тези такси не са завишавани от 10 години. „Вече се увеличи и минималната работна заплата. Досега общината имаше възможност да продава имоти, но този ресурс е изчерпан. Не можем вече да продаваме парцели. Тези такси не формират огромна печалба, но и с главния архитект Клинчева си говорихме, че се е увеличил обемът на работа в общинска администрация, има много повече преписки и има нови изисквания по ЗУТ. Таксите на ЧЕЗ и ВиК също са увеличени. Тези такси касаят повечето строителството във вилните зони и в селата. А дали се интересувам от инвеститорския процес, всеки има право на мнение“ – изтъкна в своя защита кметът Владимир Георгиев.