СамокоВест

Сценаристи излязоха на протест пред Народното събрание. Сред протестиращите имаше и самоковско представителство

Споделете ни в

Българските сценаристи – създатели на съдържание за кино, радио и телевизия излязоха на протест пред парламента в сряда, навръх отбелязвания в световен мащаб ден на американските сценаристи, съобщи БТА

Гилдиите от тези среди в целия свят подготвят различни събития, с които да дадат гласност на своите проблеми. Като член на Федерацията на европейските сценаристи, Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радио сценаристи (БАФТРС) също се включва в това мащабно събитие.

Сред основните им искания са

въвеждане на справедливи договори, възнаграждение според труда им и спазване на европейските директиви, както и да получават заплащане при многократно излъчване на техен авторски филм или сериал.

„Аз съм начело на протеста като председател на БАФТРС. Второ, съм начало на протеста и поради това, че душата ми го иска. Защото, така или иначе, аз съм работил в Съединените щати, знам за какво става дума в протеста на колегите в Америка. Те се борят вече почти 40 дни. Това е стачка, която се появява за първи път след 15 години. Аз участвах и в предишната стачка през 2008 година, когато отново трябваше да се постигат права, които бяха изключително важни и сложни“, каза пред БТА проф. Станислав Семерджиев, който е и ректор на НАТФИЗ.

„Сега, в момента, става дума за нещо, което ние, в България, въобще нямаме. А то е отчисление на авторски права за създателите на аудио-визуални продукти, независимо дали са сценаристи, режисьори,  оператори. Ние сме поддръжниците на стачката, но тя е подкрепена и от другите асоциации. Освен това, става дума за възможностите се създаване на колективни трудови договори – за възможности за възвръщане на авторските права след изтичане на определен срок. Тоест, това са неща, които могат да помогнат на един човек, който иска да се занимава със сценаристика, режисура, тоест, да създава филми и телевизионни сериали, и предавания. Да живее, а не да работи някъде, на друго място, и в свободното си време да се опитва да създава творчески продукт. Това е нещо, което депрофесионализира системата, и, ако не се случи много скоро, ще се окаже, че хората, които пишат и които снимат филми, въобще нямат възможност да се занимават с този труд“, каза още проф. Семерджиев.

„Очакванията ми са депутатите да ни чуят, да ни повикат на разговор. Вече сме внесли много писма и в Министерство на културата, и в парламента. Очакваме да направят необходимите законови промени“, добави той.

В протеста имаше и самоковско представителство. Огнян Стателов, възпитаник на ПГ “Константин Фотинов“, каза за медията ни: „Исканията ни са – въвеждане на справедливи договори, възнаграждение според труда ни и спазване на европейските директиви. Считам, че е крайно време в съвременна България, която в миналото е наричана „Държава на Духа“, сеещите семена на духовната нива да заемат своето достойно място.

Протестът беше подкрепен от БАФТРС, Сдружението на филмовите и телевизионни режисьори, Асоциацията на българските оператори и „Филмаутор”.