СамокоВест

Строи ли Румен Гайтански-Вълкът хотелски комплекс в държавни гори край Самоков с пари от ББР?

Споделете ни в

В социалната мрежа Facebook на Зелено движение и Демократична България се появи публикация, според която бизнесменът Румен Гайтански строи огромен хотелски комплекс на територията на Държавно ловно стопанство „Искър“ от Югозападно държавно предприятие ДП Благоевград. Територията на стопанството е 40 хил. дка. Няма информация за конкурс, търг или каквато и да е друга процедура за включване на частна фирма в стопанството.

За нерегламентиран строеж на хотелски комплекс на бизнесмена Румен Гайтански – Вълка в Държавното ловно стопанство жители на Самоков са сигнализирали Владислав Панев, съпредседател на „Зелено движение“ и общински съветник в София от „Демократична България“. Според Панев липсва информация за търг за привличане на частни фирми в ловното стопанство. Единствените документи за конкурс със стопанството са на фирмата на Гайтански „Био Майнинг“ и са от 2013 г. от кабинета „Орешарски“.

От миналогодишния отчет на дружеството „Биомайнинг“, собственост на Румен Гайтански се вижда, че то работи по съвместен договор с ловното стопанство. Единствената информация за него е за конкурс от 2013 г. по време на правителството на Орешарски. Според публикацията е проведен набързо, за няколко дни около коледните празници. Офертата е била за 5 х. лв. или 8 х.лв. на година.

Миналата година „Био майнинг“ продаде друго дружество, което е свързано с Гайтански – „Пътстройинженеринг“ АД. Цената на сделката е 165 млн. лв., като 150 млн. от тях са кредит от държавната Българската банка за развитие. Дружеството има активи на много по-ниска стойност и само 4 души персонал. Подробности за кредита бяха изнесени и от „Капитал“, като до 2019 г. това е най-голямата сума, отпусната от ББР.