СамокоВест

Строг контрол върху работещите по временна заетост

Споделете ни в

Контрол по изпълнение на задълженията на ангажираните по програми за временна заетост вече ще упражняват и от Агенцията по заетостта и Инспекцията по труда. При отсъствие от работа без основание или установени нарушения трудовите договори ще бъдат прекратявани. Към момента по програмите са ангажирани по-малко от 50 безработни. В същото време всеки пети жител на общината в трудоспособна възраст е без работа. В бюрото по труда по последни данни са регистрирани 3131 безработни, а като се вземе предвид и скритата безработица броят им е многократно по-висок. От години безработицата в общината е двойно по-висока от средната за страната. Тази година и за месец юни, когато традиционно има спад заради сезонната заетост, тя бележи ръст спрямо отчетената през май.

Вече пет мандата управление на БСП в общината не е направено нищо за откриване на нови работни места. В близо 23 годишния период, след демократичните промени, на общинското кормило несменяемо заставаше представител на бившата комунистическа партия, сега социалисти. На кметския стол последователно се възкачиха Георги Големинов за мандат и половина, Ангел Немов – един мандат, Ангел Николов – цели два мандата, Владимир Георгиев – вече близо година. През това време голяма част от жителите на Самоков и околните села бяха докарани до просешка тояга. За сметка на това управниците ни, които кой знае защо определят себе си като социално ориентирани, се превърнаха само за часове в мастити бизнесмени. И това е видимо за всички – и за граждани и за селяни – всички знаят кой кмет какво придоби от кметуването си. Хеле пък що се касае до Ангел Николов, господ здраве да му дава, в публичното пространство упорито се твърди, че за осем години управление е натрупал милиарди от незаконен добив на инертни материали , от злоупотреби в строителството на мегаглупашките му проекти, от игри с общинската собственост. Всяка власт се облагодетелства по един или друг начин за сметка на обществото, но когато това е в що-годе прилични граници социалната цена е поносима. В Самоковска община облагите на властта са в абсолютно неприлични граници и цената, която плащаме е съответно космическа. Стотици милиони левове се загробиха в строителството на пустеещите хотели в Самоков и Боровец, в нежелания и от най-безимотните общински жилищен блок, в наполовина празната Спортна зала, в проектирания, проучвания първи копки като се почне от „Супер Боровец” и се свърши с коритото на река Боклуджа. Срещу по-малко от половината можеше за се изгради съвременна инфраструктура на всички населени места – задължително условие за привличане на сигурни и печеливши инвестиции. Да се разработи обективна и ефективна стратегия за развитие на бизнеса в общината. Да се използват пълноценно възможностите, които предоставя нормативната уредба за насърчаване на инвестициите. Но види се и при това управление нищо подобно няма да се случи, защото както се казва в народната мъдрост – денят се познава от сутринта.

И в бъдеще единствен, нищожен шанс за безработните в общината си остават програмите за временна заетост. Независимо, че по своята същност това са пари хвърлени на вятъра, тъй като не произвеждат продукт и не носят печалба, те са спасителната сламка за 3131 души. Очаква се по програма „Развитие“ да бъдат назначени 200 души , от обучени 240 безработни лица. По време на обучението, което продължи един месец курсистите получаваха дневни и пътни, за живеещите извън Самоков. Специалностите, в които безработните придобиха нови трудови умения са помощник пътен строител, озеленяване и цветарство и помощник в строителството. Предстои Общината да сключи с избраните 200 души трудови договори за почистване на тротоари, канавки, градинки и други дейности на територията на града и на селата от общината.