СамокоВест

Срещу 441 хиляди лева бившето училище Драмалиев се превръща в Център за обществена подкрепа

Споделете ни в

Започва  работата по превръщането на бившето училище „Никола Драмалиев“ в Център за обществена подкрепа. Изпълнител на проекта е фирма „Парсек Груп” ЕООД. Представител на фирмата изпълнител Теодор Серафимов и кметът Владимир Георгиев поставиха символично начало на строителните дейности. Кметът подчерта, че за община Самоков е важно да разширява кръга на социалните си услуги, за да обхване повече хора в неравностойно положение от уязвими групи. От друга страна новата социална услуга е и отговорност към настанените в Центъра за настаняване от семеен тип, които след 18-та си година трябва да продължат живота си извън защитеното жилище. Новият център ще бъде в сградата на бившето помощно училище.

Проектът предвижда преустройство на съществуващата сграда – саниране, подмяна дограма, ремонт покрив, както и интериорен ремонт и обзавеждане. Общата стойност на проекта е в размер на 431 хил. лв. Предвижда се и подмяна на отоплителната инсталация на стойност 10 000 лв., която ще се финансира от Община Самоков. Ще се обособят кабинети за персонала, две стаи за групова работа, кабинети за специалисти – психолог, социален работник, логопед, както и две помещения за спешно настаняване, бани, кухня и трапезария. Изпълнението на проекта дава възможност за изграждане на две нови социални услуги, в които ще се предоставя качествена грижа, съобразена с индивидуалните потребности на всеки потребител.

Базата ще може да се ползва и за защита на хора, пострадали от домашно насилие. Това е нова социална услуга за общината и не дублира досега съществуващите социални центрове.

Финансовата помощ по проект «Подкрепа за деинституционализация на грижите за деца, чрез създаване на нови социални услуги – Център за обществена подкрепа и Дневен център за деца с увреждания» се предоставя от Оперативна програма «Региони в растеж» 2014-2020.