СамокоВест

Срещите с Живка Клинкова

Споделете ни в


В края на юли се навършват 95 години от рождението на Живка Клинкова, една от личностите в културната история на Самоков, с която си заслужава да се гордеем ………и толкова забравена. Позната повече в чужбина – с международна награда за жена-композитор.

През лятото на 1989 г. Клинкова прекара повече време в Самоков, заедно със съпруга си – скромен и деликатен човек. Посветил се изцяло на творческия ѝ път, той беше поел върху себе си всичките лични и професионални проблеми на Живка, за да ѝ даде възможност единствено да пише музика. Той самият беше известен специалист в Медицинска академия, дипломиран в Бостън.

Живка Клинкова, като че имаше отдавна назряла нужда да общува с близките си приятелки в Самоков. По тази причина често си гостувахме, тъй като беше съученичка на майка ми. Но малко, даже нейни връстници, знаят каква блестяща подготовка има тя – в Държавната музикална академия при проф. Димитър Ненов – пиано; дирижиране при проф. Едмондо ди Веки; композиция при професорите Парашкев Хаджиев и Веселин Стоянов. В Берлин специализира композиция при проф. Вагнер-Регени и проф. Б. Блахер.

Малко познати са и професионалните ѝ успехи. Тя е дългогодишен композитор и диригент на ансамбъл „Филип Кутев“. Автор е на 8 опери, 11 балета, симфонична и камерна музика, обработки на народни песни и танци, хорова музика.

Особена гордост за Живка Клинкова беше операта ѝ „Крил и Методий“. Познавайки старинното пеене (както славянското, така и грегорианското) създава необикновен музикален колорит на операта. Това е оценено от музикантите в гр. Бидгошч , Полша, където се занимава с изпълнение на византийска музика, музика на славянското средновековие и църковна музика от източния и запад обряд. Операта е представена в Бидгошч в концертно изпълнение през 1986 г. Партитурата се съхранява във Ватикана, а Клинкова е удостоена с високата оценка на папа Йоан-Павел II.

Живка беше влюбена в родния си град. Остави богат архив – с аранжировка и на стари самоковски песни. Две от тях – „Никола кози пасеше“ и „Айдучка войвода“ бяха изпълнени от Ансамбъла на българската армия на концерт в Самоков през есента на 1989 г.

Юбилеят е повод да си припомним за Живка Клинкова, за нейния ярък талант, но и да се погрижим за трайното ѝ присъствие в културната история на Самоков.

Антония Бояджиева