СамокоВест

Според Кирил Петков „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ са партньори не само на думи, а и в действие

Споделете ни в

Според съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков следващият парламент трябва да има голяма коалиция от депутати, които са готови да говорят за важните задачи за България. По думите му дори народните представители да имат различно мнение по основни въпроси, трябва да разискват, да има дебати по тях. „Ние сме тук не, за да пазим собствения си лидер, не за да има корупционни сделки, а защото приоритетите на България са на първо място“, каза в студиото на „Здравей, България“ Петков.

По отношение на третия мандат той изрази съмнение доколко Румен Радев би предоставил мандата на ДБ, след като само до преди седмици наричаше лидерите им „войнолюбци“ и предположи, че и този път президентът ще заложи на БСП въпреки слабите шансове за успех.

„Но ако третият мандат бъде даден на Демократична България ние бихме подкрепили правителство на малцинството. Да се предложат политики, да се предложат приоритети. Аз вярвам на колегите, че няма да има скрити експерти. Най-вероятно ако мандатът дойде при тях те биха излъчили правителство ,в което да няма скрити експерти. И тогава ние бихме подкрепили правителство с общи приоритети и обща стратегия.“, допълни Петков.

„Колегите от Демократична България показаха ясно, че имат много общи приоритети с нас, когато гласуваха нашата декларация. Това беше наистина не само на думи, но и на действия те показаха че имаме много общи политики, приоритети , ценности.“, изтъкна съпредседателят на Продължаваме промяната.

Петков изрази своята увереност, че при едни следващи избори ще се стигне до истинско обединение не само като надпис на Народното събрание. Според него за местните избори е логично в големите градове да излизат с общ кандидат с Демократична България . „Да абсолютно! Аз вярвам, че това е пътя.“, подчерта Кирил Петков. „Аз мисля че трябва във всички областни градове да обединим цялата демократична общност. Дори не само ние – ПП и Демократична България, но и локални, местни организации и то не само в някои областни центрове, но навсякъде където можем.“, уточни той.

Кирил Петков бе категоричен, че „Промяната“ няма намерения да влиза в коалиционен формат като този, който излъчи Вежди Рашидов за председател на Народното събрание – ГЕРБ + БСП + ДПС. Според него едно е безспорно – в коалиция „Вежди Рашидов“ няма да участват.

„Когато предложихме нашите приоритети с втория мандат ние не казахме , че не искаме подкрепа от ГЕРБ. Единственото, което казваме е никаква договорка с ГЕРБ в този вариант. С други думи никакви задкулисни договорки, а фокус около приоритети и политики, и да няма никакви разговори скрито-покрито за неща, които българският народ не иска да даде.“, коментира още съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков