СамокоВест

Самоковците Ева Вукадинова и Симеон Митрев участват в Зимната Универсиада в Лейк Плесид-САЩ

Споделете ни в

България участва с петима състезатели в четири спорта на Зимната Универсиада от 12 до 22 януари в Лейк Плесид (САЩ). В състава на българската делегация влизат Любомир Калчев (шорттрек) с треньор Юли Ангелов, Александра Фейгин и Лари Луполоувър (фигурно пързаляне) с треньор Найден Боричев, Симеон Митрев (сноуборд) с треньор Петър Гьошарков и Ева Вукадинова (ски алпийски дисциплини) с треньор Марина Терзийска.

Самоков има своето звездно представителство в отбора. Ева Вукадинова участва в алпийските ски на Зимните олимпийски игри в Пекин. Симеон Митрев е златен медалист  от състезание по сноуборд в “Zillertal Välley Rälley – Австрия.

Ръководител на делегацията е доц. Петър Зографов.

Универсиадата се организира от Международната университетска спортна федерация, на принципа на олимпийските игри и също като тях бива лятна и зимна. Досега България е била домакин на 4 такива Универсиади – 2 летни през 1961 и 1977 година и на 2 зимни през 1983 и 1989 година с домакин София.

Програмата на тазгодишното издание на Световните зимни студентски игри от 12 до 22 януари включва състезания в 12 спорта – ски (алпийски дисциплини, свободен стил и свободни ски), северна комбинация, сноуборд, биатлон, ски бягане, ски скокове, кърлинг, фигурно пързаляне, хокей на лед, шорттрек и бързо пързаляне с кънки. За отличията ще се борят над 1600 спортисти от 45 държави.