СамокоВест

Спонтанен повик на душата отново събра четирима самоковци в акция по почистване на Рила

Споделете ни в

Четирима, познати с добротворческите си акции, самоковци почистиха един от входовете на Национален парк Рила. Този път инициативата им се роди като спонтанен повик на душата. Виктория Недялкова, Захари Недялков, дъщеря им – лъчезарната Криси и Радослав Пиргов върнаха красотата на природата около паркинга на Школа Мальовица. В условия на извънредно положение, великолепната четворка работи при спазване на всички противоепидемични заповеди и мерки.

Със затопляне на времето и отдръпването на снега се оголват грозните рани от „любовта“ на човека към планината. В относително ограничения периметър около Школа Мальовица бяха събрани 15-20 чувала боклук. Основно пластмасови опаковки от храна и напитки, полиетиленови пликове, голямо количество пластмасови чаши.

Близостта на боклуците до паркинга е свидетелство, че всички тези граждани на Света и на 21 век, са били с превоз и не би трябвало да имат никакъв проблем да си приберат отпадъка и да го изхвърлят на определените за това места. Но за да го сториш, трябва да носиш любовта към красотата на природата в себе си.

А Виктория Недялкова, Захари Недялков, Криси Недялкова и Радослав Пиргов многократно са доказали, че я влагат във всичките си проявления. Сдружение „Към върха“ е сред инициаторите на многобройни начинания по почистването на Рила. Те, заедно със съмишленици, се нагърбиха с изключително трудната задача по почистването на връх Мусала от строителни отпадъци. Добре известни са актовете на доброта и помощ от страна на Сдружението и към хора с двигателни и други здравословни проблеми да се изкачат до различни точки в планината. Но най-ценното, с което Вики, Захари и сподвижниците им даряват новопосветените планинари , това е силата да открият собствения си връх и да го покорят. Дар, който те прави свободен навсякъде и във всичко, независимо от трудностите.