СамокоВест

Кметската управа за трети път прережда паветата на ул. „Цар Борис III“ – Отново за сметка на данъкоплатците

Споделете ни в

Поражда въпроси обаче фактът, че ремонта на ул. „Цар Борис III“ не е включен в Поименния списък на обектите за строителство, основен ремонт и придобиване на нематериални дълготрайни активи през 2020г. на Община Самоков.

Община Самоков възложи пренареждане на паважа по цялата дължина на улица  „Цар Борис III“ до кръговото кръстовище с бул. „Искър“. Дейността включва ремонт на настилката на всички вдлъбнати участъци. Освен пререждане на паважа, се предвижда ремонт на шахтите и дъждоприемниците и възстановяване на настилката около тях.

Като част от ремонта в поръчката е залегнало и оформяне на неравности по платното за движение в района на Гимназия „Константин Фотинов”. Така наречените „легнали полицаи” ще бъдат изградени на около метър от кръстовищата от единия и другия край на оградата на учебното заведение. Ще бъде поставена маркировка за пешеходни пътеки върху двата ограничителя на скоростта, както и ще бъдат поставени съответните пътни знаци. Изпълнител на ремонта е фирма – ЕТ „Азим – Александър Върбанов”. Прогнозната стойност на ремонта е 28 930 лв. без ДДС – собствени средства на Община Самоков. При посочената прогнозна стойност, кметът Владимир Георгиев, в качеството му на възложител, може да възложи директно обществената поръчка. Поражда въпроси обаче фактът, че ремонта на ул. „Цар Борис III“ не е включен в Поименния списък на обектите за строителство, основен ремонт и придобиване на нематериални дълготрайни активи през 2020г. на Община Самоков. Независимо че финансирането на обекта е от собствени средства, разходът би трябвало да е заложен в Бюджета на общината и приет от Общински съвет-Самоков, съгласно изискванията на закона.     

Още повече, че това е третото пренареждане на паветата след подмяната на канализацията. Поколения самоковци добре помнят, че преди това улицата беше в безупречно състояние. В резултат на перфектната денивелация водите се отвеждаха към дъждоприемниците и по платното не се образуваха локви. От тогава насетне, след всеки ремонт, резултатът бе все по-плачевен и все по-плачевен. Види се, че вече няма майстори от нивото на предците ни. Но, при ефективен контрол от страна на кметската управа, разходите за некачественото изпълнение би следвало да са за сметка на изпълнителя. Вместо това, управниците ни отново бъркат в нашите катастрофално изтъняващи джобове.  Можем само да гадаем какви са връзките между кметската управа и фирмата изпълнител, след като и общинските съветници, които потърсихме за коментар, нямаха никаква представа на какво основание се извършва ремонта.

Излишно е да се допълва, че на обекта няма поставени информационни табели относно вида му, възложителя, фирмата изпълнител, срока, начин на финансиране и т.н., каквото е императивното изискване на закона. Това е традиция в работата на местната власт. Дори и тогава, когато заради големия обществен интерес и натиск от страна на гражданите, какъвто бе случаят с ремонта на ларгото, табелите се сложиха с огромно закъснение.

От изложеното до тук е видно, че ремонтът на ул. „Цар Борис III“ в Самоков започна и се прави при пълно информационно затъмнение.

Защо ли?

Ето линк към Капиталовата програма по обекти на Община Самоков.