СамокоВест

Социолозите сочат – Реформаторски блок-Глас народен влизат в следващия парламент

Споделете ни в

Интригата за първото място на предстоящите избори остава до последно, а в следващото Народно събрание ще влязат между пет и седем парламентарни групи, сочи социологическо проучване на агенция АФИС.

То е проведено от 12 до 16 март между 1010 анкетирани лица в столицата и е извършено със собствени средства в рамките на изследователската програма на агенцията.

Силите на двамата основни претенденти – БСП и ГЕРБ са „толкова изравнени, че е вероятно развръзката да дойде в последния момент, а е възможно и да се стигне до ситуация, при която да се изчака окончателното преброяване на гласовете и официалното обявяване на резултата от Централната избирателна комисия“, коментират от АФИС

Сигурно е, че пет формации ще прескочат 4-процентовата бариера и ще получат представителство в бъдещия парламент – БСП, ГЕРБ, Обединените патриоти, ДПС и „Воля“.

Още две също имат шансове – коалицията „Реформаторски блок – Глас народен“ с 4,4% и коалицията „АБВ – Движение 21“ с 4,1%.

Очертава се съществено по-висока избирателна активност в сравнение с предишните парламентарни избори през 2014 г. и малко по-висока дори в сравнение със скорошните президентски избори в края на миналата година. Повече от половината от правоимащите избиратели (51%) са твърдо решени да отидат до урните на 26 март, а още една пета е много вероятно да се включат във вота. Около 6% ще изберат позицията „Не подкрепям никого“, смятат от Агенцията.

От „Галъп“ също сочат – Силите на БСП и ГЕРБ продължават да са изравнени, а формулата на влизащите в парламента партии от днешна гледна точка е 5+1. Проучване е проведено сред 1003 души от 27 февруари до 5 март.

Сред твърдо решилите да гласуват 30,2% казват, че ще подкрепят БСП, за ГЕРБ биха гласували – 28,3%, за Обединените патриоти – 11,9%, за ДПС – 8,2%, за партията на Веселин Марешки „Воля” – 7,4%, и за коалицията „РБ – „Глас народен“ – 4,3%.

Тези формации биха попаднали в следващото Народното събрание от днешна гледна точка, като при Реформаторите ще се наложи много усилена кампания, тъй като са с резултат около бариерата, коментират от „Галъп”.